2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Tizenöt film versenyez

Ötödik alkalommal rendezik meg a Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlét, amelynek március 28-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont; az idén a bolgár kisebbség a vendéglátó - tájékoztatta az eseményt szervező Magyar Televízió (MTV) az MTI-t s
2008. február 20. szerda 18:15 - Hírextra

A döntőben szereplő tizenöt alkotást mintegy félszáz filmből választotta ki a háromtagú zsűri, Mundruczó Kornél filmrendező vezetésével.

A nemzetiségi filmszemlére megkötés nélkül nevezhettek alkotóműhelyek, magánszemélyek és televíziók 2006. január 1-je után készült, nemzetiségekkel foglalkozó pályamunkáikkal. A rangos mezőnyben több olyan film is helyet kapott, amely különböző hazai és külföldi seregszemléken már bizonyított, így például a Tesla, a Svédtelenül vagy a "C" mint cigány című alkotás - áll a közleményben.

A döntőbe jutott: "Gazdagítani vágytam világot s embert" - Kátó Sándor portréja (rendező: Molnár József); "12.41 Portré Balogh Attila ötvenedik születésnapjára" (Kovács János); "PL-akátos" (szerkesztő: Szabó Jutka); Itt felejtette őket az ég (Pászti Rita); Szent Efrém bizánci férfikórus (Budai Adrien); Tesla (Milivojevic Snezana, Sibalin György); Hagyományok - házasság két nyelven (Kovács János); Granada - Maya család (Cs. Nagy Sándor); Szlovákia II - "Számkivetettek" (Kovács János); Svédtelenül (Kovács János); Mint két tojás - ikrek (Kreszta István); Agárdy Gábor portré - Piros orra is meg lehet halni a bohócnak...? (Budai Adrienn); "C" mint cigány (Kovács János); A vecsési tubás (szerkesztő: Ambach Mónika); A bólyi körkép (rendező: Varga Zsófia).

A döntnökök három filmet jutalmaznak, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az idén különdíjat is átad.

A hagyományoknak megfelelően minden alkalommal más kisebbség vállalja magára a házigazda szerepét, az idén a bolgárok a vendéglátók. Ennek megfelelően a filmszemle meghívóját bolgár grafikus tervezte, egy teremben pedig, párhuzamosan a versenyfilmekkel, kizárólag bolgár filmeket vetítenek. A szemlét követő fogadáson a nézők bolgár kulináris csemegékkel ismerkedhetnek.
Az eseményhez kapcsolódóan a filmszemle szervezője, az MTV kisebbségi műsorainak szerkesztősége "Van egy jó ötleted?" címmel szinopszispályázatot hirdetett középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákoknak. A kiírók a kisebbségben élőktől vagy a kisebbségi lét ismerőitől várnak filmtémákat március 16-ig. A legjobb műsorötlet benyújtója a szerkesztőség szakmai segítségével elkészítheti filmjét, amelyet a Magyar Televízió is bemutat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását