2024. május 10. - Ármin, Pálma

Borszerda, avagy ezúttal mi van a palackban?

"Szellem a palackból", avagy "Borszerda" – ezzel az elnevezéssel folyik a bor minden szerdán a Hüttében a Duna Borok Kertje jóvoltából. „Kökény”, Cserszegi Fűszeres és sok minden más – a HírExtra elmagyarázza, mi van a bor mögött.
2009. augusztus 1. szombat 08:54 - HírExtra
Kedveli a bort? Szereti a finom magyar ízeket? Imád a magyar tájak válogatott nedűiben gyönyörködni, esetleg beszélne is róluk? Feltétlenül el kell látogatnia valamelyik Borszerdára a Duna Borok Kertjébe

Kerekes blogger és borturista


Mi fán terem a Cserszegi Fűszeres?
A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros Tramini szőlőfajtákból.
A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjen, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: egyrészt hidegtűrő, másrészt hamar érő legyen. A fajtának nem volt rögtön átütő sikere a hazai borászok körében, ám az 1984-85-ös, illetve az 1986-87-es években tapasztalt nagy hidegek felkeltették az érdeklődését a Cserszegi Fűszeres szőlőfajta iránt.
2009-ben már tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Cserszegi Fűszeres Országos Borverseny,melynek kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje (Hütte) volt.
Duna Borok Kertje? Bizony, s nem is akárhol, hanem Budapest szívében, a Szabadság téren. Ezen a helyszínen rendezik meg minden szerdán a Duna Borrégió Borút Egyesület támogatásával a Borszerdát, azaz a „Szellem a palackból” címmel futó programsorozatot.

A Borszerda lényege, hogy a borkedvelők minél többet megtudjanak egy-egy klasszikusnak számító magyar borfajtáról, a kezdeményezés első lépéseként egyébként Kökényesi Gábor, alias „Kökény” egyfajta kerékpáros bloggerként három hét alatt végiglátogatta a Duna Borrégió legjelentősebb pincéit, és borszerető laikusként, fogyasztói szemmel, turistaként végigkóstolta a régió legfinomabb borait. A Szabadság téri Duna Borok Kertje borlapjára csak azok a borok kerültek fel, melyek elnyerték Kökény tetszését, azaz jó eséllyel válhatnak a mindennapi borfogyasztók kedvenceivé. Ezen felül néhány olyan bor is felkerült a kínálatba, mely hazai vagy nemzetközi díjjal is büszkélkedhet.

Ha pedig ott vannak a finomabbnál finomabb borok, hát illik is megkóstolni őket. Az összeállított borszelekció megismertetésére és végigkóstolására találták ki a fentebb említett programsorozatot, azaz a kötetlen beszélgetős estét Bornai Tiborral. A Borszerdákon a házigazda a soron következő vendégével az élet nagy dolgairól, és persze a borokról beszélget, természetesen a Duna Borrégió borainak kellemes és ellazító társaságában (a Borszerda eseményei a www.dunaborokkertje.hu weboldalon online közvetítéssel is követhetők).

A "Ház bora" mindig finom...

Ráadásul minden Borszerda egyben a Duna Borrégió pincészetei egy-egy borának, azaz „Ház borának” bemutatására is lehetőséget ad. Ezt egyébként mindig a borász kínálja, így biztosítva a borkülönlegesség minél teljesebb és részletesebb ismertetését. Most szerdán például a XIV. Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyen díjat nyer, Izsáki Cserszegi Fűszeres bor volt, melyet Birkás Zoltán, a szabadszállási Birkás pincészet borásza kínált a megjelent vendégek részére.

Még valami: a programsorozat még messze nem ért béget, a jövő héten is lesz Borszerda – legalábbis még egy darabig biztosan. A jövő héten például Rainer M. János történész, az 56-os Intézet főigazgatója lesz Bornai Tibor vendége, a „Ház bora” megtisztelő szerepben pedig a Kékfrankos Rose fog tündökölni. Legalábbis addig, amíg el nem fogy.

Hm, már csak ezért a nemes nedűért is érdemes kilátogatni egysze a Hüttébe…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását