2024. április 25. - Márk

10%-kal több forrás juthat környezetvédelemre

A héten az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága megszavazta az Olajos Péter MDF EP képviselő, mint jelentéstevő által készített, 2009-re vonatkozó költségvetést és 2009-es költségvetési eljárást.
2008. szeptember 12. péntek 10:49 - Hírextra
Ennek értelmében jövőre 10%-kal több forrás áll majd rendelkezésre 2009 évben környezetvédelmi célokra, mint 2008-ban.

A jelentés kiemeli a fenntartható fejlődés, az éghajlatváltozás fontosságát és az EU vezető szerepének megtartását a nemzetközi környezetvédelmi megállapodásokban.

A jelentésnek első ízben van három, kifejezetten magyar érdekeket képviselő kezdeményezése. Amennyiben ezeket október elején az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága, majd az Európai Tanács is jóváhagyja, 2009 januárjában elindulhat a három projekt 8,9 millió euró, azaz 2,2 milliárd forint értékben:

1. Az egészségre, a környezetre, a közlekedésre és az éghajlatváltozásra vonatkozó átfogó kutatás – a bel- és kültéri levegő minőségének javítása (5 millió EUR)
A projekt a szentendrei székhelyű REC (Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe) irányításával 9 országban valósulna meg (Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Finnország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Szerbia, Szlovákia). Egyszerre vizsgálja az egészségügy, a környezetvédelem, a közlekedés és az éghajlatváltozás kapcsolatát és hatásait az iskolákban.

2. A Kárpát-medence éghajlat-vizsgálata (2,5 millió EUR)
A Magyar Meteorológiai Intézet által javasolt, 8 országot (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) érintő projekt egyszerre újszerű és hiánypótló. Keretében közös és nemzeti éghajlat-változási és meteorológiai térképek és adatbázisok készülnek majd.

3. A 45 év feletti szakképzett munkaerő a nagyobb energiahatékonyságú jövő érdekében (1,4 millió EUR)
Az Energiaklub angol közreműködéssel egyszerre segíti az energiahatékonysági célok, illetve gondolkodásmód elterjedését és a 45 év felettiek ez irányú képzését, így a munkaerőpiacra való visszaintegrálódásukat.

A Környezetvédelmi Bizottság által felügyelt négy környezetvédelmi- és egészségügyi ügynökség tekintetében is sikerült elérni a források megtartását, valamint felhívni a figyelmet az Élelmiszerbiztonsági Hatóság körüli személyzeti- és működési problémákra.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását