2024. március 29. - Auguszta

A művész nagy kerítő volt

Ha valaki 500 évvel az internetes párkeresés kora előtt született, aligha lehetet számára jobb lehetőség az igazi felkutatására, mint hogy elkészítteti a portréját - Leonardo da Vincivel.
2008. augusztus 17. vasárnap 12:23 - Hírextra
Egy ismeretlen fiatal hölgy feltehetően éppen ezt tette: az őt ábrázoló rajzról, amelyet korábban ismeretlen német mesternek tulajdonítottak, most több szakértő is azt gondolja, hogy a nagy reneszánsz festő műve, s hogy a hölgy képét egy távolsági házassági ajánlathoz készítette el maga Leonardo.

A képet 1998-ban nem egészen 22 ezer dollárért vásárolta egy magángyűjtő egy New York-i árverésen - ha beigazolódik az alkotójára vonatkozó feltevés, dollármilliókat is érhet. Ezt Alessandro Vezzosi is megerősítette, aki a festő szülővárosának - Vincinek - a múzeumát vezeti, és egyike a képet elemző szakértőknek.

A balra tekintő nőalak reneszánsz öltözéket visel és ruhájának vállát az úgynevezett Vinci-csomók díszítik, mint Leonardo számos művét.

A 33,2x23,9 centiméteres alkotás feltehetően azért készült, hogy a közvetítők felmutathassák a szóba jövő vőlegényjelölteknek. A kép elemzése azt mutatja, hogy egy balkezes, tehetséges alkotó műve - a jellemzés illik Leonardóra.

A kép stílusa arra utal, hogy 1485 és 1490 között készült, abban az időben, amikor a mester (1452-1519) Milánóban élt. Az alkotást az a párizsi laboratórium is elemezte, amely korábban Leonardo da Vinci "Hermelines hölgy" című képét is azonosította, de a radiokarbonos vizsgálat a kép korának pontosabb meghatározására még hátravan.

Alessandro Vezzosi nem közölte, ki a kép tulajdonosa és megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy el akarnák adni vagy ki szándékoznának állítani a nagyon finom vonásokkal megrajzolt alkotást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását