A művész nagy kerítő volt

Ha valaki 500 évvel az internetes párkeresés kora előtt született, aligha lehetet számára jobb lehetőség az igazi felkutatására, mint hogy elkészítteti a portréját - Leonardo da Vincivel.

Egy ismeretlen fiatal hölgy feltehetően éppen ezt tette: az őt ábrázoló rajzról, amelyet korábban ismeretlen német mesternek tulajdonítottak, most több szakértő is azt gondolja, hogy a nagy reneszánsz festő műve, s hogy a hölgy képét egy távolsági házassági ajánlathoz készítette el maga Leonardo.

A képet 1998-ban nem egészen 22 ezer dollárért vásárolta egy magángyűjtő egy New York-i árverésen - ha beigazolódik az alkotójára vonatkozó feltevés, dollármilliókat is érhet. Ezt Alessandro Vezzosi is megerősítette, aki a festő szülővárosának - Vincinek - a múzeumát vezeti, és egyike a képet elemző szakértőknek.

A balra tekintő nőalak reneszánsz öltözéket visel és ruhájának vállát az úgynevezett Vinci-csomók díszítik, mint Leonardo számos művét.

A 33,2x23,9 centiméteres alkotás feltehetően azért készült, hogy a közvetítők felmutathassák a szóba jövő vőlegényjelölteknek. A kép elemzése azt mutatja, hogy egy balkezes, tehetséges alkotó műve - a jellemzés illik Leonardóra.

A kép stílusa arra utal, hogy 1485 és 1490 között készült, abban az időben, amikor a mester (1452-1519) Milánóban élt. Az alkotást az a párizsi laboratórium is elemezte, amely korábban Leonardo da Vinci "Hermelines hölgy" című képét is azonosította, de a radiokarbonos vizsgálat a kép korának pontosabb meghatározására még hátravan.

Alessandro Vezzosi nem közölte, ki a kép tulajdonosa és megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy el akarnák adni vagy ki szándékoznának állítani a nagyon finom vonásokkal megrajzolt alkotást.