2024. április 25. - Márk

Egy viharos házasság története

Eladásra kerül Dylan Thomas feleségének, Caitlinnek naplója, amely egy legendásan viharos, imádattal, félrelépésekkel teli, alkohollal átitatott házasságról tanúskodik.
2008. augusztus 16. szombat 12:31 - Hírextra
A legenda szerint Caitlin a wales-i költő utolsó óráiban feldúlt állapotban berontott hozzá, hogy megkérdezte, hogy az "átkozott ember", ahogy ő nevezte, meghalt-e már. De mint a legtöbb házasságnak, az ő kapcsolatuknak is volt egy másik oldala, és a most előkerült naplóból kiderül, hogy az özvegyet mélységes szomorúság töltötte el férje korai halála miatt.

"Ó, Istenem, ó, Dylan, nagyon hideg lehet odalent. Épp elég hideg van itt fent is novemberben: az év legmocskosabb hónapja, amely megölt téged a kilencedik gonosz napon. Bár csak vihetnék neked egy tálat kenyérrel, tejjel és hashajtóval, amit éjjel ittál, hogy felmelegítselek" - írta.

A pár 1936-ban találkozott egy londoni pubban és egy évvel később összeházasodtak. Dylan Thomas amerikai előadókörútján halt meg New York-ban, 1953. november 9-én, négy nappal azután, hogy részegen kómába esett. Caitlin Thomasnak is sok gondja volt az itallal, de élete utolsó 20 évében a Névtelen Alkoholisták közösségében sikerült kijönnie függőségéből. 1994-ben hunyt el.

Caitlin írásai, amelyeket egy iskolai füzetben vetett papírra, egy gyűjtemény részét képezik - ez több mint 40 levelet, könyvet, kéziratot és első kiadást tartalmaz. A legértékesebb az utóbbiak közül Thomas második kötete, a Huszonöt vers (Twenty-five Poems). Rick Gekoski londoni könyvkereskedő a kollekciót egy New York-i gyűjtőtől vette és 250 ezer fontért (75,7 millió forint) kívánja eladni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását