2024. április 23. - Béla

Leonardo ritkaságai a Várban

A firenzei-milánói Giunti Kiadó különleges Leonardo-fakszimilesorozatából látható válogatás keddtől Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) első emeletén. A Jelről jelre - Leonardo, a géniusz című kiállításon megtekinthetők a nagy reneszánsz mes
2008. június 9. hétfő 21:11 - Hírextra
Monok István, az OSZK főigazgatója a tárlat hétfői megnyitóján utalt arra, hogy a mai digitalizálódó világban megjelent a vágy a könyvek fizikai érintésére, a nemzetközi könyvpiacon elindult egy újfajta hasonmás-kiadási hullám: a jelesebb európai könyvkiadók mind fakszimile-sorozatokat indítanak, melyek néha valóban kincsnek számítanak.

"Ezekkel különböző anyagi helyzetű vásárlókat céloznak meg, abban azonban nem reménykedünk, hogy mi is meg tudjuk vásárolni bármelyik sorozatot is. Talán egyszer egy gazdag magángyűjtő hagyatékából kerülnek hozzánk ilyen fakszimilék" - célzott a könyvtár korlátozott anyagi lehetőségeire Monok István.

A főigazgató hangsúlyozta: a kiállított hasonmás kiadások a Kossuth kiadón keresztül itthonról is megvásárolhatók. "Leonardo nagyon jó társaságba érkezett hozzánk, hiszen nyitva tart még a magyarországi humanizmusról szóló kiállításunk, így találkozhat kortársaival" - hívta fel a figyelmet.

"A Giunti talán Olaszország legrégibb kiadója, több mint 160 éves múlttal, de az utóbbi évtizedekben is meghatározó szerepet tölt be az olasz irodalomban és könyvkiadásban" - beszélt az általa vezetett firenzei eredetű könyves vállalatról Massimo Rondinelli.

Mint felidézte, 1962-ben Renato és Sergio Giunti egy konferencián találkozott Leonardo hatalmas életművével, és még aznap este, a vacsoraasztalnál eldöntötték, hogy hasonmáskötetekben kiadják a reneszánsz mester összes művét. "46 éve tart ez a vállalkozás, sok millió eurót fordítottunk már rá. A munka során azonban a legnagyobb nehézség az, hogy az eredeti kéziratok a világ különböző részeibe szóródtak szét" - érzékeltette a feladat nagyságát Massimo Rondinelli.

Elmondta, néha a kiadónak a diplomácia segítségét kellett kérnie: "megtörtént, hogy az olasz köztársasági elnök, Sandro Pertini személyesen fordult annak idején francia kollégájához, Valéry Giscard d'Estaing-hez, hogy egy kis csapat a College de France Leonardo-kéziratait fotózhassa a Francia Nemzeti Bank széfjében. Ezt végül engedélyezték, de csak fegyveres őrizettel. Máskor az angol királynőt kellett így meggyőzni" - idézte fel a vállalat vezetője.

Massimo Rondinelli szerint a sorozat presztízse az idők során egyre nagyobb lett, így gyakran államfők vásárolják meg azt, mint Giscard d'Estaing vagy egykor Tito. De művészek is találhatók a vevők között, Francis Ford Coppola például 32 ezer kötetes könyvtára legértékesebb díszének tartja a Giunti Leonardo-fakszimiléit.

"Több ezer tehén pusztult el a hasonmás kéziratok bekötéséhez... Az eddig publikált sorozat ára egyben 105 ezer euró, de ez még csak egy része az egész életműnek" - árulta el Massimo Rondinelli.

A vezérigazgató az MTI-nek elmondta, eddig körülbelül 40 kötet jelent meg a Giunti gondozásában, ami összesen hozzávetőleg 16 ezer oldalt jelent. Hozzátette azonban: "mai ismereteink szerint Leonardo 60 ezer oldalnyi kézirata fellelhető, így a kiadó folytatja a sorozatot, legközelebb szeptemberben jelentkezik új kötettel".

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása július 11-ig tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását