2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Szülői Közösségek az Ab döntéséről

Az Alkotmánybírósági határozat alapján reményeink lehetnek arra, hogy a jövő évi költségvetésben már nemcsak a fenntartásra, de a fejlesztésre is kaphatnak támogatást a nem önkormányzati közoktatási intézmények, mely támogatásoktól eddig az alkotmánysértő
2008. július 3. csütörtök 08:06 - Hírextra
Ezen Alkotmánybírósági határozat is megerősíti reményeinket, hogy az elmúlt években az Állami Számvevőszék által feltárt, elmaradt 2,7 milliárd forint a Magyar Állam per nélkül is kifizeti az egyházi közoktatási intézményeknek. A Szülői Közösségek nem ért egyet a tárgyban kiadott szakminisztérium közleményével, miszerint az Alkotmánybíróság határozat csupán csak technikai jellegű változtatás.

A Szülői Közösségek megnyugvással veszi tudomásul, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Közoktatási törvény azon rendelkezését, mely lehetővé tette, hogy a Költségvetési törvény kevesebb támogatást adjon az egyházi és alapítványi fenntartású közoktatási intézményeknek, mint amennyi támogatással számol az önkormányzati azonos intézményeknél.

Aki valamely feladatot az Államtól átvállal, e feladathoz járó támogatást azonos mértékben kell, hogy megkapja, függetlenül attól, hogy a feladatot ellátó önkormányzati- vagy egyéb intézmény. Ezt az alkotmányos rendet állítja helyre itt most a közoktatás területén az Alkotmánybíróság hétfőn meghozott egyik határozata.

Az Alkotmánybírósági határozat alapján reményeink lehetnek arra, hogy a jövő évi költségvetésben már nemcsak a fenntartásra, de a fejlesztésre is kaphatnak támogatást a nem önkormányzati közoktatási intézmények, mely támogatásoktól eddig az alkotmánysértő jogszabályi rendelkezés megfosztotta ezen intézményeket.

Ezen Alkotmánybírósági határozat is megerősíti reményeinket, hogy az elmúlt években az Állami Számvevőszék által feltárt, elmaradt 2,7 milliárd forint a Magyar Állam per nélkül is kifizeti az egyházi közoktatási intézményeknek.

A határozat is igazolta az Egyházak, a Szülői Közösségek és sok egyéb civil szervezet évek óta hangoztatott kijelentéseiket, mely szerint a nem önkormányzati közoktatási intézményeket a Költségvetési törvény hátrányosan különbözteti meg a finanszírozás vonatkozásában.

A Szülői Közösségek nem ért egyet a tárgyban kiadott szakminisztérium közleményével, miszerint az Alkotmánybíróság határozat csupán csak technikai jellegű változtatás. A fentiekben kifejtettük, hogy a döntésnek jelentős érdemi változtatást kell hoznia a jövőben a nem önkormányzati közoktatási intézmények finanszírozása tekintetében.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását