2024. április 28. - Valéria

Sólyom László visszadobta a Balaton-törvényt

Az SZDSZ üdvözli, hogy Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Balaton-törvényt - mondta az MTI-nek Velkey Gábor országgyűlési képviselő.
2008. július 1. kedd 17:53 - Hírextra
A szabad demokrata politikus közölte, hogy az eredetileg benyújtott javaslatban sok pozitív elemet találtak, de a módosító indítványok vitája során olyan javaslatok is bekerült a törvénybe, amelyek véleményük szerint felpuhították. Hozzátette, hogy az SZDSZ ezért nem támogatta a törvény elfogadását.

Velkey Gábor szerint a módosítások a szükségesnél tágabb teret adtak a rövid távú érdekek érvényesülésének, elsősorban az ingatlanfejlesztéseknek, beépítési érdekeknek, a hosszú távú, ökológiai érdekek ellenében. Mindez nemcsak a szoros part menti építkezésre vonatkozóan fontos, hiszen a Balaton vízgyűjtő területe lényegesen nagyobb.

A képviselő véleménye szerint vissza kell térni az eredeti elképzeléshez, amely a fenntarthatóságot támogatja. Az ökológiailag érzékeny területeken nem lehet a sorrendet felcserélni, a környezetvédelmi beruházásoknak minden esetben meg kell előzniük a fejlesztéseket, még akkor is, ha az önkormányzatok, a helyben lakók rövid távon nem ebben érdekeltek.

Az Országgyűlés júniusban nagy többséggel, 341 szavazattal fogadta el a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló törvény módosítását.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfői tájékoztatása szerint az államfő a visszaküldött törvény esetében nem értett egyet azokkal a rendelkezésekkel, amelyek alapján a jövőben olyan területeket is korlátozás nélkül belterületbe lehetne vonni a balatoni üdülőkörzetben, amelyeken nincs megfelelő csatornahálózat - olvasható a közleményben.

Mint írták, az államfő kifogásolta azt is, hogy a törvény lehetővé tenné a partinak és partközelinek nem minősülő településeken az építési engedélyek kiadását akkor is, ha hiányzik a szennyvízcsatorna-hálózat és megfelelő kapacitású tisztítómű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását