2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az Alkotmánybíróság beleszólt

A Magyarországi Evangélikus Egyház örömmel fogadta az Alkotmánybíróság határozatát, amelyben az egyházi közoktatási intézmények normatív finanszírozását meghatározó közoktatási törvény egy részletét felülbírálták - mondta az MTI megkeresésére kedden Ittzé
2008. július 1. kedd 12:31 - Hírextra
Az evangélikus püspök afölötti örömének is hangot adott, hogy az Alkotmánybíróság "aktuális politikai érdekeket mellőzve" hozta meg határozatát, amely biztosíthatja az egyházi fenntartású intézmények támogatásának korrekt kereteit. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jövőben "ebből minden érdekelt fél tanul majd", ez alatt elsősorban az oktatási tárcát értve.

Ittzés János felhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság a hatályos nemzetközi megállapodást, a magyar állam és az Apostoli Szentszék által 1997-ben kötött - a többi egyházra is vonatkoztatható - vatikáni szerződést tekintette alapul, amikor törölte az 1993. évi közoktatási törvényből az "egyéb támogatásokra" utaló szövegrészt.

Az Alkotmánybíróság hétfőn meghozott határozata kimondta: ellentétes a vatikáni szerződéssel a közoktatási törvénynek az a passzusa, hogy az egyházi "intézményfenntartó részére megállapított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzat részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás".

Az indoklás szerint az egyházi közoktatási intézményeket ugyanolyan szintű pénzügyi támogatás illeti meg, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartót, a fenti kitétel azonban ennek nem tesz eleget, ezért abból törölték az "egyéb támogatás" kifejezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását