2024. április 29. - Péter

Az egyházi iskolák pénzét követelik

A kormány adja vissza az egyházi iskoláktól a korábbi években elvett 2,7 milliárd forintot, és a kabinet tartsa be az egyházi iskolák támogatására vonatkozó törvényi passzusokat - mondta a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke pénteken, Budapesten, sajtótájé
2008. június 13. péntek 13:42 - Hírextra
A kormány tartsa be a hatályos törvényeket, tartsa tiszteletben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését; a kabinet fizesse vissza az egyházi iskoláknak a korábbi években elvett 2,7 milliárd forintot, illetve a kormány érvényesítse a 2007-es zárszámadási törvényben és a 2009-es költségvetésben az ÁSZ által az egyházi iskolák finanszírozásával kapcsolatban megfogalmazott kifogásokat. Ez az a három cél, amit a KDNP el kíván érni hétfőn, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, vallásügyi és az oktatási bizottságok együttes ülésén - mondta Semjén Zsolt, az emberi jogi bizottság tagja, aki hozzátette: a most közzétett álláspontot Balog Zoltánnak, a bizottság fideszes elnökének nevében is mondja.

Közölte: az ülésre meghívták Kovács Árpádot, az ÁSZ elnökét, valamint Hiller István oktatási és kulturális minisztert is.

"Csak remélni tudom, hogy Hiller István nem próbál kibújni az alól a kötelezettsége alól, hogy eljöjjön a (....) bizottság ülésére, és számot adjon viselt dolgairól" - fogalmazott Semjén Zsolt.
A politikus az egyházi iskolák finanszírozásának hátteréről elmondta: az ÁSZ idén június 4-én tette közzé jelentését, amelyben megállapította, hogy 2005-ben és 2006-ban az egyházi oktatási intézményektől közel 2,7 milliárd forintot vett el a kormány úgy, hogy a hatályos törvényekkel ellentétes módon számította ki a kiegészítő támogatás összegét. Az ÁSZ jelentése "tökéletesen alátámasztotta" a KDNP és az egyházak korábbi érvelését. Emlékeztetett arra is, hogy az erre vonatkozó módosító indítványokat a KDNP mindig benyújtotta az Országgyűlésnek, ám ezeket a kormánytöbbség rendre leszavazta.

Azzal kapcsolatban, hogy miből adódik a számolásbeli vita, Semjén Zsolt azt mondta: az Államkincstárnál vezetett információs rendszer e téren "bizonytalan", amit a politikus közlése szerint az ÁSZ is megállapít, s ebből önmagában is adódik probléma.
Úgy vélte, jó lenne, ha nem összesített, hanem iskolatípusok szerinti adatok lennének a támogatási összegekről. "Ennek a szélhámoskodásnak", amit a kormány tesz az az oka - magyarázta Semjén Zsolt -, hogy az oktatási rendszeren belül az óvodai oktatás olcsóbb, mint a gimnáziumi oktatás. Az önkormányzati intézmények esetében az országon belül sok óvoda, sok általános iskola van, és viszonylag kevesebb gimnázium, míg az egyházi iskolák szerkezetében sok a gimnázium, kevesebb az általános iskola és kevés az óvoda.

Ezért nem szerencsés összesített számokkal dolgozni - vélekedett, majd hozzátette: az óvodát az óvodával, az általános iskolát az általános iskolával, míg a gimnáziumot a gimnáziummal kell összevetni.
"Ha ezt így számoljuk, akkor látható, hogy mindegyik területen súlyos diszkrimináció történt az egyházi intézményekkel szemben" - fogalmazott Semjén Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kohn Roth Béla Manó
2008. június 13. 17:18
Nü, édes Tesóm, Te asztá' jó' megmon'tad a szemét keresztényeinek. ;) Tarcsunk össze mi pájeszos, kaftános, zsíros kalaposok! Igaz? Kérsz egy kupicával az Esztike véréből? Maratt án még... Jobb mint a misebor! Tiszaeszlári kadarka. :) Ugye?
thurvj97
2008. június 13. 14:04
Megint sok volt a misebor Semjén. És még valamit! Ha kér az ember,akkor nem lehet ilyen bunkó!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását