2024. április 27. - Zita

Bizottsági ülés lesz az egyházi iskolákból

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil-, és vallásügyi bizottságának KDNP-és, fideszes és MDF-es tagjai a bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik az egyházi iskolák finanszírozásának ügyében - tudatta Semjén Zsoltnak, a KDNP elnök
2008. június 10. kedd 15:09 - Hírextra
A képviselők június 16-ra szeretnék összehívni a bizottsági ülést, egyúttal kezdeményezik Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghallgatását - szerepel a közleményben.

Semjén Zsolt indoklása szerint az ÁSZ június 4-én közzétett jelentése súlyos törvénytelenségeket tárt fel az egyházi fenntartású közoktatási intézmények állami finanszírozásában. A közlemény arra hivatkozik, hogy az ÁSZ megállapításai szerint az úgynevezett egyházi közoktatási kiegészítő támogatás összegét 2005-re és 2006-re vonatkozóan a kormány a törvényekkel ellentétes módon számította ki.

Véleményük szerint így 2,7 milliárd forinttal rövidítették meg az egyházi közoktatási intézményeket, "ezzel komolyan megnehezítve az egyházi iskolákba járó gyermekek tanulásának körülményeit".

A KDNP elnöke kiemelte: az Országgyűlés hétfői ülésén a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa napirend előtti felszólalását követően Hiller István nem tudott választ adni arra, hogy az Állami Számvevőszék jelentésében feltárt törvénytelen helyzetet hogyan kívánja a kormány felszámolni. A miniszter a közlemény szerint arra sem tudott felelni, hogy az ÁSZ javaslatára milyen személyi felelősségre vonást kezdeményez az ügyben.

A KDNP álláspontja szerint Hiller István hétfői, napirend előtt felszólalásra adott válasza arról tanúskodik, hogy az Állami Számvevőszék által feltárt, a jogállamiság alapjait tipró magatartást a kormány bagatellizálja és az ÁSZ javaslatait nem kívánja érdemben figyelembe venni.

Hiller István hétfőn a parlamentben válaszában azt mondta, hogy a vatikáni szerződés rendelkezik az egyházi oktatási intézmények kiegészítő normatív támogatásáról. Hozzátette: a szerződés nem rendelkezett arról, mi a számítási módja a normatívának. Ilyen rendeletet akkor sem alkottak, amikor a Fidesz volt kormányon - jegyezte meg.

A szakminiszter közölte: vállalták, hogy a kiegészítő normatíva kiszámítási módját tartalmazó kormányrendeletet június 30-ig elkészítik. Hiller István kitért arra, hogy a 2005/2006-os tanévben az önkormányzati intézményekben az egy tanulóra jutó állami és önkormányzati támogatás 519 ezer forint, az egyházi intézményekben az egy főre jutó normatív kiegészítő állami támogatás 552 ezer forint volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását