2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Katolikus Egyház üdvözli a döntést

Az Alkotmánybíróság határozata, amelyben a közoktatási törvény egyik bekezdésének egy részét megsemmisítette, alátámasztja, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának konkrét törvényi garanciái hiányoznak - áll a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbké
2008. július 1. kedd 16:34 - Hírextra
A Bajzák Eszter intézményvezető által jegyzett kommünikében kijelentik: a törvény szerint az egyházi fenntartóknak folyósított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások együttes összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzatok részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás.

A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a vatikáni szerződés a Magyar Katolikus Egyház közoktatási intézményeinek ugyanolyan szintű pénzügyi támogatást ír elő, mint az állami és önkormányzati iskoláknak, óvodáknak.

Azt is megállapítják, hogy "eddig az egyházi iskolák nem részesültek teljes körűen az önkormányzatoknak megállapított normatívákból és egyéb támogatásokból sem". Utóbbi jogcímen az önkormányzati iskolák - az egyháziakkal ellentétben - egyszeri és tartós bérkiegészítést kaptak.

A közlemény emlékeztet arra: az egyházi iskolafenntartók utoljára a 2002. szeptemberi béremeléshez kaptak állami támogatást, a 2004. és a 2005. évire már nem, ami miatt létszámleépítésre és a dolgozóknak adható adómentes juttatások megvonására kényszerültek.

A kommüniké rámutat, hogy a 2006. évi költségvetési törvényből kikerült az egyházi iskolák 13. havi bér és jubileumi jutalom fizetési kötelezettsége, ezzel az "azonos munkáért azonos bért" elve sérül, ami hosszútávon az iskolák szakmai fejlődését gátolja.

A KPSZTI utal arra is, hogy az Állami Számvevőszék közoktatás-finanszírozási vizsgálati jelentésének megállapította: az egyházi fenntartású intézmények 2,7 milliárd forinttal kevesebb támogatást kaptak a 2005. és 2006. években, mint az önkormányzatiak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását