2024. május 6. - Ivett, Frida

Szülni vagy kutatni?

Akinek netán mosolyt húzott volna az arcára a címben feltett kérdés, annak álljon itt egyetlen vigyorfagyasztó adat: A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 350 tagot számlál jelen pillanatban, ebből 330 férfi, 20 pedig nő. Ja, és ez már komoly előrehaladás a
2008. július 1. kedd 09:59 - Nagy András


Egyesült erővel a diszkrimináció ellen

Több női tudóst akar az EP
Alulreprezentáltak a nők a tudományos életben, különösen a döntéshozó szinteken - áll az EP jelentésében.
A szerdán, 416 igen, 75 nem, 164 tartózkodó szavazattal elfogadott jelentés szerint az EU-ban az állami szektorban dolgozó kutatók 35 százaléka nő, a magánszektorban pedig 18 százalék ez az arány. Az európai egyetemisták fele nő, a Ph.D-zők 43 százaléka nő, a vezető egyetemi beosztásban lévők közül viszont már csak 15 százalék.

Az EP véleményadó jelentése szerint a képviselők 2010-re tűznék ki célul, hogy a magánszektor vezető beosztású kutatóinak 40 százaléka nő legyen. (A bizottság 25 százalékot javasolt, ezt azonban a képviselők nem tartották kellőképpen ambiciózusnak.)

A jelentés „felhívja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy vezessenek be hatékony politikákat a nemek közötti fizetési egyenlőtlenség megszüntetésére”. A képviselők szerint „a tudomány területén az egyenlő fizetés elvének az ösztöndíjakra és illetményekre is vonatkoznia kell”.

A vitában Gurmai Zita a szocialista képviselőcsoport nevében szólalt fel. „A nők felsőoktatásban való részvétele látványosan növekedett az elmúlt évek során. Ez azonban nem eredményezte a nők és férfiak arányának javulását a tudományos területeken” - kezdte a képviselőnő.

A nehézségek miatt a női tudósok igen nagy aránya adja fel a tudományos pályát, ami elfogadhatatlan és ésszerűtlen - mondta Gurmai, hozzátéve: rendszeresen választás elé állítják a női kutatókat: karrier vagy család.

A politikus azt mondta, „a lisszaboni stratégia is megköveteli, hogy a kutatás–fejlesztés területén is érvényesüljenek a nemek közötti esélyegyenlőség szempontjai”. Ezért „hatékonyabb lépéseket kell tennünk a tudomány minden területén, átláthatóvá kell tenni a felvételi eljárásokat, a szakmai előrejutás kereteit. Törekedni kell az egyetemi és nem egyetemi kutatási területeken és a vezetőtestületekben a nemek közötti egyensúly biztosítására” - vélte Gurmai Zita.

Forrás: www.europarl.europa.eu
Nagy kérdés persze, hogy mit ér akár a legnagyobb gonddal megszervezett szakmai konferencia, ha csupán süket fülekre talál. A múlt heti eseményen összesen 60 fő jelent meg. Igaz, köztük voltak kutatók, különböző minisztériumok képviselői és civil szervezetek egyaránt. Dr. Groó Dóra azt is megjegyezte, hogy a média érdeklődése a vártnál (és a megszokottnál) ezúttal valamelyest nagyobb volt. A konferencia által elért konkrét eredményekről az igazgató elmondta, hogy a jelenlévők létrehoztak egy civil egyesületet, melynek a jövőben a következő feladatai lesznek: képviselni a K+F területén dolgozó nők érdekeit, támogatni őket különféle eszközökkel (információszolgáltatás, pályázati segítségnyújtás, szakmai tréningek szervezése stb.), valamint javaslatokat tenni a helyzet javítására, az észlelt problémák megoldására.

Hogy lesz az egyenlőségből egyenlőtlenség?

Hogy a tanácskozáson világra hozott független társadalmi szervezet meghozza-e az áttörést vagy sem, azt ma még nehéz lenne megjósolni. Annyi mindenesetre borítékolható: lesz dolga az új egyesületnek bőven, hiszen az esélyegyenlőség megteremtéséhez nem elég csupán látni az üdvözlendő célt (több nőt a tudományba!), ismerni kell a problémakör teljes mechanizmusát is. Mindezt Dr. Groó Dóra meglehetős pontossággal világítja meg. A nők általában nagy lendülettel indulnak neki a tudományos karriernek. Ezt mutatja, hogy manapság (itthon és külföldön is) közel egyenlő a lányok aránya, mint a fiúké a doktori tanulmányokat elkezdő fiatalok között (45%). De aztán szép lassan elfogynak a nők, részben azért, mert a család elvonja őket a tudományos pályáról, részben pedig, mert elbátortalanodnak, önbizalmukat vesztik amiatt, hogy nem tudnak a fiúkhoz hasonlóan haladni a kapcsolatépítésben, cikkek megjelentetésében, külföldi tanulmányutak elnyerésében. Ennek hozományaként középvezetői (pl. egyetemi docensi) szinten már sokkal kevesebb a nő, mint a férfi, és a helyzet a felsővezetői, professzori szinten még tovább romlik (18% nő). A kutatáspolitikáért felelős testületek meglehetősen szomorú képet mutatnak a nők képviseltsége szempontjából, hiszen szinte egyik bizottságban sincs nő. Csupán egy példa: az egyik legfontosabb szakmai szervezet, a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács (KUTIT) csak férfiakból áll.

Nem lehetetlen, csak megoldhatatlan

De csakugyan összeegyeztethetetlen az anyaság a kutatói karrierrel? Groó Dóra szerint a múltkori konferencia is bizonyítja, hogy nem, hiszen az előadást tartók közül nem egy nő már pusztán a „jelenlétével” is rácáfolt erre, azonban azt megjegyezte, hogy jóval nehezebb család mellett karriert építeni a nők számára a tudományos pályán. Egész egyszerűen azért, mert nincsenek meg azok az eszközök, mechanizmusok, amelyek segítenék visszatérésüket a szülés után, vagy amelyek támogatnák őket abban az időszakban, amikor a gyerekek sok gondozást, odafigyelést igényelnek. Egyelőre még a házastársakban is ritkán tapasztalható olyan felelősségvállalás, amely hathatós segítséget nyújtana a gyermeknevelésben és más családi teendők ellátásában, a terhek megosztásában a kutató feleségnek – mondja a TéT alapítvány első embere.

Európa tetején?

Általánosan elfogadott vélekedés, hogy mi, közép-európaiak tulajdonképpen minden számba vehető összevetésben le vagyunk maradva a fejlett nyugati országoktól. Nos, a nők tudományos esélyegyenlősége terén kivételesen nincs szégyenkezni valónk, mint Dr. Groó Dóra tájékoztatásából kiderül. Magyarországon a K+F területén körülbelül 35% a nők aránya, ez pedig jobb, mint a „régi” EU-15 átlaga. A probléma inkább (itthon és az unióban is) az előrehaladásban van, nem véletlenül foglalkozik vele kiemelten is az Európai Bizottság. „Európa versenyképessége szempontjából nagyon fontos lenne megőrizni a kutatói karriert elkezdett nőket, és több lányt arra rávenni, hogy tudományos pályát válasszon.” – teszi hozzá a szakember.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását