2024. május 3. - Tímea, Irma

Esélyegyenlőség a kutatásban

A tudományban működő nők civil szervezetének létrehozását kezdeményezik a hétfőn megtartott "Esélyegyenlőség a kutatásban" című konferencia szervezői és résztvevői - tudta meg az MTI Groó Dórától, az eseményt szervező Tudományos és Technológiai Alapítvány
2008. június 23. hétfő 15:49 - Hírextra

A mozgalom mellé áll a Magyar Tudományos Akadémia is, megalakítja a "Nők Esélyegyenlősége a Tudományban" (MTA-NET) munkacsoportot - jelentette be a konferencián Csépe Valéria kutatóprofesszor, az MTA főtitkárhelyettese.


Csépe Valéria adatokkal mutatta be, hogyan fogynak el az évek haladásával a nők a kutatásból. Míg az egyetemi diplomát szerzők közt még 53 százalék a nők aránya, addig a doktori iskolát elvégzőknek 37 százaléka, az MTA doktorainak pedig (május végi adatok szerint) csupán 13 százaléka nő. A 350 akadémikus között csak 20 nő található, az intézetvezetők 8 százaléka nő, az MTA vezetésében pedig a májusi közgyűlésen megválasztott főtitkárhelyettes egyedül képviseli a női nemet.


Csépe Valéria úgy véli, hogy az előrelépéshez legfőképpen a nők tudatosságának növekedésére van szükség, de elengedhetetlen az intézmények kötelezettségeinek jogszabályokba foglalása is.
Vass Ilona, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH)elnökhelyettese elmondta, hogy a kormány 2007-ben elfogadott Tudomány-, Technológia- és Innováció-politikai stratégiája és annak intézkedési terve tartalmaz az esélyegyenlőség megvalósítására vonatkozó lépéseket. A középtávú stratégia része, hogy a kutatás-fejlesztésben foglalkoztatottak száma növekedjen, ezen belül pedig a foglalkoztatottság szerkezete módosuljon.


A versenyszférában jelenleg nagyon kevés nő dolgozik a kutatóhelyeken - emelte ki Vass Ilona. Az ipari kutatás-fejlesztés területén a nők aránya csak 23 százalék, a kis- és középvállalatoknál pedig még kisebb, 18 százalék. A tudomány döntéshozó testületeiben különösen kevés a nő, az NKTH elnökhelyettese a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanácsot hozta fel példaként, melynek csak férfi tagjai vannak.


Az Európai Unió céljait elfogadva Magyarországon is növelni kell a családbarát munkahelyek számát. Az internet korában a távmunka választhatósága kézenfekvő megoldás lehet a gyerekükkel átmenetileg otthon lévő kutatónők számára.
A nők és a tudomány témájában tartott konferencia egyúttal tapasztalatcsere is volt, hiszen több működő, gyakorlati példát is megismerhettek a résztvevők Európából, Nagy-Britanniából és Svédországból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását