2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs több olajos hal....

Angol kutatók a Földközi-tenger mélyén természetes szén-dioxid-kürtők környékét tanulmányozták, és ezzel betekintést nyertek a jövőbe. A vízben oldott széndioxid savassá teszi a vizet, ennek következményeként a kürtők környékén kevesebb faj fordult elő, a
2008. június 21. szombat 17:29 - Hírextra

A Nature című szaklapban publikált tanulmányban a plymouth-i egyetem kutatói előrebocsátják: a légköri széndioxid-koncentráció növekedésével ezek a hatások világszerte tapasztalhatók lesznek. A gáz egy része ugyanis bejut az óceánokba, és globális savasodást idéz elő.

Az ipari forradalom óta az óceánok pH-ja 8,2-ről 8,1-re csökkent. A kürtők környékén egészen 7,4-ig csökkent a víz pH-ja, de már 7,8-os pH-jú területeken 30 százalékkal kevesebb faj fordult elő, mint a környező vizekben. Korallok egyáltalán nem voltak jelen, hiszen külső vázuk létrehozásához oldott kalcium-karbonátra van szükségük, amelynek koncentrációja savasabb környezetben jelentősen csökken. A puhatestűek ugyanígy építik házukat - így érthető, hogy a 7,4-es pH-jú zónákban a kutatók nem is találtak csigát, a kevésbé, de így is túl savas vizekben pedig látták, hogyan mállik el a csigák háza. A tengeri füvek eközben burjánzottak - valószínűleg a vízben ők a nyertesei a szén-dioxid-többletnek.

Ezzel a kutatással végre terepi bizonyíték van arra, amit eddig csupán laboratóriumban mutattak ki a tudósok: hogy a tengeri ökoszisztéma meg fog változni, a biodiverzitás csökkenni fog. A Kormányközi Éghajlati Tanács (IPPC) szerint abban az esetben, ha nem csökkentjük szén-dioxid-kibocsátásunkat, az óceánok pH-ja valószínűleg 7,8-ra fog csökkenni 2100-ig. Jason Hall-Spencer, a kutatás vezetője szerint azonban már olyam magas a légköri szén-dioxid-koncentráció, hogy a kibocsátások drasztikus csökkentése sem gátolhatja meg a további savasodást.

A korallok és a hozzájuk hasonló szervezetek a hőmérséklet emelkedésére is érzékenyen reagálnak - már folynak a kutatások annak kiderítésére, milyen következményekkel jár egy felmelegedett és elsavasodott óceán. Sok még a nyitott kérdés. Kutatók a jövő héten jelentik be az Európai Óceánsavasodási Projekt (Epoca) kezdetét. A négyéves, 16 millió eurós kezdeményezés remélhetőleg talál majd válaszokat rájuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását