2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar tudósok uniós pályázatai

Összesen huszonnyolc magyar tudós jelentkezett a tapasztalt kutatóknak az Európai Kutatási Tanács (ERC) által kiírt uniós pályázatra - nyilatkozta Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az ERC magyar tagja, annak kapcsán, hogy június utolsó
2008. június 16. hétfő 13:20 - Hírextra

Az akadémikus ismertetése szerint az Európai Unió VII. kutatás-fejlesztési keretprogramjában (2007-2013) az alapkutatások kerültek előtérbe.

"Új ötletekre van szükség, hiszen az alkalmazott technológiák lehetőségei kimerülőben vannak, újakat pedig leginkább az alapkutatásoktól várhatjuk. Így született az alapkutatásokat támogató Ideas (Ötletek) elnevezésű uniós program. Az ERC 2007-ben fiatal kutatóknak írt ki pályázatot, amelyre 9167-en jelentkeztek, köztük 170 magyar. Végül 280 kutató, köztük 8 magyar kapott támogatást" - ismertette az előzményeket Kroó Norbert.

Mint elmondta, az idén tapasztalt kutatóknak írt ki pályázatot az Európai Kutatási Tanács. Az ERC Advanced Grant felhívására a fizika és műszaki tudományok területén 997 pályázat érkezett, az élettudományos és orvostudományok területén 766, a humán- és társadalomtudományok terén pedig 403. A 2166 pályázóból mindössze 28 a magyar, ami arányaiban lényegesen kevesebb, mint a 9167-hez viszonyított százhetven. "A fiatal magyar kutatók aktívabbak voltak, mint a szeniorok" - mutatott rá Kroó Norbert, aki a jelenséget a kutatásokat az 1980-90-es években ért megszorításokkal magyarázza.

"Ez vezetett oda, hogy a 40 és 55 év közötti korosztály a kutatói korfában kevésbé van képviselve. Ez azért is logikusnak tűnik, mert a pályázók átlagéletkora 52 év" - mondta.

Tájékoztatása szerint június utolsó hetében kezdődik a pályázatok elbírálásának második fordulója, s szeptemberben fejeződik be. Összesen húsz panelben döntenek a pályázatok sorsáról. Míg az első fordulóban a kutatók korábbi tudományos tevékenységét - publikációit, idézettségét elemezték, most magát a pályázatot vizsgálják.

"Összesen 520 millió euró áll a rendelkezésre. A szeniorok többet kaphatnak, mint a fiatalok. A junioroknál a maximum 2 millió euró volt, a szenioroknál ez az összeg 2,5 millió, de indokolt esetben, amennyiben drága berendezés kell a projekt végrehajtásához, felmehet 3,5 millióra. A támogatást legfeljebb 5 évre biztosítjuk. A tapasztalt kutatók esetében is igaz, hogy a világ bármely részéről jelentkezhettek, de az Európai Unió területén, vagy a keretprogramhoz társult országokban kötelesek a pénzt elkölteni. Ez is egyfajta agyelszívás" - emelte ki Kroó Norbert.

Mint kifejtette, az agyelszívás keményen sújtja az érintett országokat. Magyarországról jelenleg mintegy 3000 kutató dolgozik az Egyesült Államokban.

"Ezért úgy gondolom, hogy nem tisztességtelen, ha mi is beépítünk egy ilyen csavart a rendszerbe" - tette hozzá az MTA alelnöke.

Ismertetése szerint a továbbiakban évente írnak ki pályázatot a fiataloknak és a tapasztalt kutatóknak, ráadásul emelkedik az elosztható pénzösszeg is.

"Tavaly 300 millió euró állt a rendelkezésünkre, az idén 600 millió, jövőre pedig 900 millió lesz, s egészen 1,7 milliárdig emelkedik az egy évben elosztható pályázati támogatások összege. Egyre jobban tudunk gazdálkodni" - hangsúlyozta Kroó Norbert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását