2024. május 2. - Zsigmond

A férfiak sokkal többet keresnek

Hatalmas különbségek lehetnek a férfiak és a nők fizetése között. A legmagasabb jövedelemmel kecsegtető vezető pozíciókban szinte egyáltalán nem találunk hölgyeket, így a gyengébbik nem képviselőinek nem sok esélyük van arra, hogy havi 1 millió forintot k
2008. június 25. szerda 14:32 - Hírextra
Akár 40 százalékkal is többet kereshetnek az erősebbik nem képviselői egyes beosztásokban. A férfiak átlagosan 215 ezer forintot keresnek Magyarországon, míg a hölgyek 172 ezer forintot - mondta az InfoRádióban a fizetéseket felmérő merces.hu honlapot üzemeltető workania marketing képviselője.

A különbség abból is adódik, hogy bizonyos pozíciók szinte elérhetetlenek a nők számára, az országos igazgatók között például a merces.hu felmérése egyetlen hölgyet sem talált, holott ez az a pozíció, ahol már 1 millió forintot is meg lehet keresni havonta.

A legnagyobb különbség az egyetemet végzettek között van, a magasan kvalifikált férfiak átlagfizetése 370 ezer forint, míg a legiskolázottabb hölgyek körében több mint 100 ezer forinttal kevesebb, 266 ezer forint - közölte Ficza János.

A főiskolai végzettséget igénylő állások esetén a fizetéskülönbség átlagosan 35 százalék a két nem képviselői között, míg az érettségizett férfiak "mindössze" átlagosan 27 százalékkal keresnek többet, mint a matúrával rendelkező nők.

Régiós különbségek

Az egyes országrészekben eltérnek a fizetési szintek, a nemek közötti különbségek azonban mindenhol megvannak. A hölgyek átlagfizetése például egyedül Budapesten magasabb 200 ezer forintnál (217 ezer), a férfiak azonban a fővárosban ennél lényegesen többet, 275 ezer forintot keresnek átlagosan.

A merces.hu 85 ezer ember adatait tartalmazó összesítéséből kiderül az is, hogy Budapesten az alapfokú végzettségűek átlagfizetése 141 ezer forint, az érettségizetteké 174 ezer, míg a főiskolai diplomával rendelkezőké 299 ezer forint, az egyetemet végzetteké pedig 363 ezer forint.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását