2024. április 19. - Emma

Hit nélkül nem megy

Ez az Európa-bajnokság is elmúlik lassan, már csupán két elődöntő, meg egy minden bizonnyal csodálatos finálé vár ránk. Sok mindent láthattunk eddig, s ne legyenek kétségeink: a hátralévő három mérkőzés is tartogat számunkra valószínűleg évekig emlékezete
2008. június 26. csütörtök 19:09 - Nagy András
Az egész tornáról elmondható, hogy nagyon magas színvonalon zajlik, beleértve a csapatok által nyújtott teljesítményeket is. Szerintem az idei EB felülmúlja 2004-es kontinenstornát, már ami a jó meccseket illeti. Emlékezzünk csak, akkoriban hányszor került elő az éljátékosok fizikai és mentális állapotának kérdése, s a szakemberek egyöntetűen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a túlságosan hosszú és fárasztó szezon után a meghatározó klubok kulcsjátékosai egyszerűen kipukkadtak az idény végére. Pedig a szurkolók elsősorban tőlük várták a felejthetetlen produkciót, nem pedig a rendes iparosoktól. Így történhetett, hogy a tornát nem egy világsztárokkal teletűzdelt válogatott, hanem a szürkének ugyan szürke, ám annál masszívabb, és briliáns taktikával játszó görög gárda nyerte meg.

Az osztrák-svájci közös rendezésű EB-n talán még egyszer sem hangzott el a játékosok állapotát kritizáló sirám. Hogy ez azért lenne, mert a szupersztárok idén kevesebbet hajtottak mint négy éve, azt átlag hatvan tétmérkőzéssel a lábukban erősen kétlem. Mindenesetre tény: ha a találatok számában eddig nem is mutatkozik fölény a Portugáliai kontinenstornával szemben (2004-ben összesen 76 gól született, most az eddig lejátszott találkozókon „mindössze” 68), a meccsek összképe alapján egyértelműen színvonal emelkedés állapítható meg.

Ezúttal hátulról lettek elsők a görögök

Az eddigi Európa-bajnokságok győztesei
1960: Szovjetunió
1964: Spanyolország
1968: Olaszország
1972: Nyugat-Németország
1976: Csehszlovákia
1980: Nyugat-Németország
1984: Franciaország
1988: Hollandia
1992: Dánia
1996: Németország
2000: Franciaország
2004: Görögország
2008: ?
S lám, a legutóbbi bajnok hellének egy ilyen – rakkolós, betonvédelemre bazírozó játéknak nem kedvező - viadalon már a csoportkört sem vészelték át. Mi több, a mindössze egy szem rúgott góljukkal és az azért járó nulla ponttal - legalábbis számtanilag - az EB abszolút utolsó helyét érdemelték ki. Nem kegyelmezett a támadószellem a szintén nem túl kreatív lengyel-osztrák duónak sem, miként az ezúttal borzasztóan fásult (s talán egy kissé alul is motivált) francia csapat sem sok örömét lelte az olaszok, hollandok és a kiesésnél talán többre érdemes románok által kiegészülő halálcsoportban. A svédek jól kezdtek ugyan a már alaposan kitárgyalt Görögország ellen, utána azonban erősen visszaestek, így nem lehetett esélyük a kivételesen valós tudásának megfelelően teljesítő spanyol, és a csodálatosan technikás, merész játékkal előrukkoló oroszokkal szemben.

Tovább él az orosz csoda

Mert amit a szbornaja művel ezen az Európa-bajnokságon, arra nehéz szavakat találni. Azért az illendőség úgy kívánja, hogy megpróbáljam. Az még hagyján, hogy a csoportjukból tulajdonképpen simán, mindössze egy, a spanyoloktól elszenvedett vereséggel és két magabiztos győzelemmel továbbjutottak. De amit ezután, a véső győzelemre is esélyes és minden körülmények között félelmetes tempót diktáló holland válogatott ellen játszottak, az valami leírhatatlan! Hihetetlen technikai tudás, átlagon felüli játékintelligencia egyszerre jellemezte a legnagyobb szovjet utódállam produkcióját. Nagy kár, hogy e két csapat ilyen korán egymásba botlott, miként valószínű, hogy a portugálok is életben lennének még, ha nem a rendkívül agilis, szupermotivált, és helyenként sziporkázó németekkel hozza őket össze a sors.

Félholddal is szépen ragyognak a törökök

Azonban ha van csapat ezen az EB-n, amely elhomályosíthatja az oroszok fényét, az a török válogatott. Annak ellenére is, hogy a félholdas gárda nem mindig nyújt lehengerlő támadójátékot és viszonylag ritkán alkalmaz látványos trükköket (bár ez nem jelenti azt, hogy ne tudna nagyon focizni). Hihetetlen sikereik záloga elsősorban a mindent elsöprő fanatizmusban keresendő. Emlékezzünk csak vissza: ha a török csapat nem lenne beoltva a mindenáron való győzni akarással, már sor sem került volna a horvátok ellen is sikerrel vett, hosszabbítás után megnyert negyeddöntőre.

Sokféle recept létezik a sikerre

Beckenbauer szerint Németország lesz az idei bajnok
Németország ott lesz az Európa-bajnokság döntőjében, s ha ott lesz, akkor meg is nyeri azt - nyilatkozta a német közszolgálati televíziónak a portugálok legyőzése után Franz Beckenbauer, minden idők egyik legjobb labdarúgója.
Forrás: MTI
Mint az előzőekből is láthattuk, igen sokféle lehetőség áll készen egy ország számára, hogy ütős kis válogatottat alakítson ki. 2004-ben bebizonyosodott, hogy eredményre vezethet a betonbiztos védelemre épített, centiméterre kiszámított csapatmunka. 2006-ban a zseniális egyéni képességekkel megáldott labdarúgókat felvonultató együttesek vitték a pálmát (Németország, Franciaország, Olaszország). 2008-ban pedig úgy tűnik, a megalkuvást nem ismerő támadófutball lesz a nyerő recept. Az, hogy éppen melyik variáció a legeredményesebb, valószínűleg a mindig nagyon speciális körülmények között dől el.

Egyvalami azonban biztos: hit nélkül nem lehet sem futballban, sem más sportágban sikereket elérni. Ez az egyetlen összetevő, ami szükséges az üdvösséghez, bármilyen szellemben játszik is egy válogatott. Hit nélkül a görögök semmire sem mentek volna az óraműpontossággal megszerkesztett összjátékukkal, hit nélkül még Christiano Ronaldo sem tudna elkápráztatni bennünket, hit nélkül nagyságrendekkel laposabbnak tetszene a hollandok vagy az oroszok elánja, a török csapat csupa szív focijáról már nem is beszélve.

Hit nélkül reményünk se lehet

Bármilyen meglepő, de éppen a lehetőségek rendkívül széles tárháza miatt érzek mérhetetlen bánatot és csalódást. Hogyan lehet az, hogy a rengeteg variációból nekünk az elmúlt húsz évben egyetlenegyet sem sikerült kiválasztani és azt helyesen alkalmazva sikerre vinni? Félreértés ne essék, távol áll tőlem, hogy belekezdjek itt valami szakszerűtlen papolásba a magyar válogatott kívánatos taktikai felállásáról, vagy valami hasonlóról. Nem vagyok edző, nem látok bele a hazai játékosfejekbe, így nem tudhatom, melyik lenne az a terápia, ami végre felébresztené a magyar futballt fájdalmasan hosszú álmából. Azonban egyet állíthatok: hittel teli játék híján esélyünk sem lehet a „szerencsések” közé való felzárkózásra! Azt még valahogy elviselem, hogy kétévente azt kell látnom, hogy a szerencsétlen magyarnak született futballszurkolók holland, olasz, vagy épp brazil mezben feszítve más országok játékában keresnek vigaszt. Tudomásul veszem, hogy megtanultuk megszokni a megszokhatatlant, hogy rájöttünk, miként kell izgalommal megtölteni a számunkra valójában tétmentes focitornákat. Azt azonban nem akarom elfogadni, hogy akár csak egy percre is lemondjunk sikerrecept kereséséről, vagy a megalkuvást nem ismerő, lelkes hozzáállásról, mert az azt jelentené, hogy már a hitünket is elvesztettük, hogy egyszer visszakerülünk régi nagy sikereink helyszínére. Vonatkozzon ez szurkolóra, edzőre, játékosra, és egyáltalán bárkire, akit még érdekel a foci Magyarországon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását