2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kultúrák közötti párbeszéd

A Zene Ünnepét és az Ars GEometrica 2008 nemzetközi találkozót is a kultúrák közötti párbeszéd európai éve jegyében rendezik meg az idén, így rengeteg koncert, nemzetközi gyermekkórus-fesztivál és kiállítások is szerepelnek az európai év magyarországi pro
2008. június 7. szombat 11:06 - Hírextra

A Zene Ünnepét minden évben az első nyári napon, június 21-én rendezik meg. Budapest belvárosában, a Városligetben és a város forgalmas közterületein a hagyományos komolyzenei, folk-, dzsessz-, és rockkoncertek mellett az idén - a Reneszánsz Évhez kapcsolódva - komoly szerepet kap majd a reneszánsz muzsika is, amelyet egyebek mellett táncházakban, térzeneként illetve egyházzenei koncerteken élvezhet a közönség.

A Petőfi Csarnok a Fővárosi Önkormányzat megbízásából három éve szervezi és koordinálja a Zene Ünnepének budapesti eseményeit. A programok idén már délelőtt elkezdődnek, s a Múzeumok Éjszakájával való egybeesés lehetőséget teremt a két kiemelkedő esemény összehangolására - olvasható a kultúrák közötti párbeszéd európai évének magyarországi kommunikációjával megbízott ügynökség közlésében.

Június 20-án Pécs is megszervezi a Zene Ünnepét, melyen neves hazai és külföldi zenekarok lépnek fel, a város terein pedig különleges performanszokat nézhetnek meg az eseményre látogatók.
Komlón június 20. és 22. között a XVIII. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus-fesztivál eseményeire látogathat el a zenekedvelő közönség. A fesztiválon, amelynek díszvendége Kodály Zoltánné lesz, lengyel, szlovák, horvát és román kórusok vesznek részt, Magyarországot Kaposvár, Szolnok és Komló kórusai képviselik.

Az Ars GEometrica 2008 nemzetközi találkozót és workshopot június 14. és 17. között rendezik Pécsett: a mindenki számára nyitott előadások mellett reprezentatív kiállítás, szabadtéri workshop, ismeretterjesztő előadások, koncertek, bemutatók, filmvetítések és interaktív játékok várják az érdeklődőket. A környezet és egészségkultúra idei pécsi évében a téma a Szerkezet és Környezet - Interakciók és Határátlépések a Művészetben és a Tudományban.

A 2007-ben kedvező nemzetközi szakmai és közösségi visszhanggal elindított Pécs - Ars GEometrica (P-AGE) program célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a művészetek és a tudományok művelői között zajló interakció eredményeire.

Az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. A programsorozat - amelynek mottója: "Együtt a sokféleségben" - a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül próbálja elősegíteni egymás jobb megértését. Az évad magyarországi céljai között szerepel a kulturális sokszínűség - elsősorban a szomszédos országok és a határon túli magyarság - ünneplése, valamint a fiatalok és civil szervezetek bátorítása a programokban való részvételre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását