2024. április 26. - Ervin

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve

"Az európai kultúra több alkotórészeinek összegénél: az állampolgárainak életét gazdagító dinamikus erő, közös kincs" - fogalmazott Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a kultúrák közötti párbeszéd európai évének program
2008. április 24. csütörtök 06:44 - Hírextra
A Nemzetközi kulturális projektek menedzselése címet viselő szemináriumon a tárca nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta: több mint 13 évet élt Nagy-Britanniában, és mint a londoni Magyar Kulturális Központ volt igazgatója, megtapasztalta, kultúránkat csak úgy tudjuk megismertetni, ha kapcsolatokat építünk.

A 2004-es, szigetországbeli Magyar Magic programsorozat eredményes modellje megmutatta, hogy a magyar kultúrát elsősorban a nemzetközi párbeszéd révén lehet határainkon túl is láthatóvá tenni - vélte Bogyay Katalin.

A szakállamtitkár szerint a KultúrPont Iroda által szervezett kétnapos szeminárium már a gyakorlatról szól, és praktikus segítséget nyújt a nemzetközi projekteken dolgozó kulturális szakembereknek.

A konferencián Monica Urian de Sousa, az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának munkatársa nyújt betekintést a kultúrák közötti párbeszéd európai évének programjába. Jean-Pierre Deru, a brüsszeli Marcel Hicter alapítvány igazgatója, műhelyfoglalkozáson mutatja be, hogyan működtethetők eredményesen a nemzetközi hálózatok.

Julia Rowntree sokéves múltra visszatekintő tapasztalatait osztja meg a szeminárium résztvevőivel, akik a forrásteremtési tanácsadó előadásán és műhelyfoglalkozásán megtudhatják, hogyan alakítható ki gyümölcsöző kapcsolat az üzleti szféra, a művészeti és civil kezdeményezések között. Az Artemisszió Alapítvány munkatársa, Kiss Balázs pedig azt mutatja be, melyek azok az interkulturális képességek, amelyek a nemzetközi projektek sikeres megvalósításához szükségesek.

Az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. A programsorozat - amelynek mottója: "Együtt a sokféleségben" - a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül próbálja elősegíteni egymás jobb megértését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását