2024. április 25. - Márk

A kultúrák közti párbeszéd májusban

A vallást, az európai országok zenei világát és kultúráját helyezik a középpontba a kultúrák közötti párbeszéd európai évének májusi magyarországi programjai, amelyek között koncerteket, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat és színpadi előadásokat i
2008. május 7. szerda 21:50 - Hírextra
Az európai év magyarországi kommunikációjával megbízott ügynökség tájékoztatása szerint a Tilos Rádióban a One World projekt keretében szombattól hallható a Kultúraközi és Vallásközi Tematikus Hét, amelynek keretében a rádió műsorvezetői szakértőkkel beszélgetnek az euro-mediterrán térség közös történelméről, kulturális sokszínűségéről és helyéről a 21. század globalizálódó világában. Magas rangú vallási vezetők részvételével kerekasztal-beszélgetést is rendeznek, amelyen a térség jelentős vallásainak közös értékeire mutatnak rá.

A budapesti Gödör Klubban ad koncertet szombaton este a Las Mujeres együttes. A marokkói Said Tichiti, az izraeli Ilan Shapír és a magyar Pintér Zoltán alkotta trió a flamenco hagyományaitól eltérve, de az eredeti formákat megtartva egy új stílust hozott létre, amelyet a flamenco puro névre kereszteltet.

Szintén szombaton este láthatja a Gödör közönsége az eredetileg klasszikus arab zenét játszó Khalifa Együttest és barátait, akik az euro-mediterrán térség zenéjének és táncának sokszínűségét mutatják be. Az együttes számos vendégzenésszel és táncossal egészül ki az alkalomra, és egy közös előadásban ad ízelítőt az arab, görög, török és spanyol zenéből, valamint az ezektől elválaszthatatlan táncokból, a hastáncból, flamencóból és a görög táncból.

A 2005-ben alakult, hét főből álló Tündérground együttes magyar, balkáni, török, spanyol világzenéből, instrumentális-pszichedelikus rockzenéből és chillout, trance elektronikus zenékből építkező koncertje zárja a szombat éjszakát.

Nemzetközi diák összművészeti napot rendez a Kölyök Európa Egyesület a kultúrák közötti párbeszéd jegyében szombaton Budapesten. Az egész napos szabadtéri programsorozat keretében kicsik és nagyok az európai népek kultúráival ismerkedhetnek. Különböző országokból érkező iskolák, művelődési központok, önszerveződő művészeti diákcsoportok mutatkoznak be, színpadi előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, amatőr filmekkel, hagyományőrző játékokkal várják az érdeklődőket. A nap során egy játékos vetélkedőben a nemzeti csapatok angol nyelven mérhetik össze az Európában élő népek kultúrájára vonatkozó tudásukat.

Az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. A programsorozat - amelynek mottója: "Együtt a sokféleségben" - a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül próbálja elősegíteni egymás jobb megértését. Az évad magyarországi céljai között szerepel a kulturális sokszínűség - elsősorban a szomszédos országok és a határon túli magyarság - ünneplése, valamint a fiatalok és civil szervezetek bátorítása a programokban való részvételre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását