2024. április 26. - Ervin

Horvát-magyar kulturális összefogás

A közép-dalmáciai Pag-szigeten 2005 májusában nyílt meg a Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központja, amelyet elsősorban az egyik legnépesebb hazai kisebbség önkormányzatai, szervezetei vesznek igénybe.
2008. június 6. péntek 14:42 - Hírextra
Gulyás László, a Zavicaj nevet viselő intézmény vezetője elmondta: a horvát és a magyar kormány megállapodásának köszönhetően a két állam 100-100 millió forintos hozzájárulásával jött létre a képző- és szabadidőközpont. Az épület a Pag-sziget déli csücskében található Vlasiciben áll. A horvát kormány jóvoltából 20 éves tartós bérlet formájában kapták meg a magyarországi horvátok, de már folynak a tárgyalások arról, hogy 50 évre hosszabbítsák meg a szerződést.

Az intézmény vezetője beszámolt arról, hogy az épületben még a jugoszláv időkben rendőrségi üdülő működött, Horvátország függetlenné válása után pedig évekig kiürítve, elhanyagoltan állt. A központ megalapítása után a két állam hozzájárulásából felújították, átalakították és téliesítették a négyszintes épületet, amelyben ma egyszerre 100 férőhelyet kínálnak.

A központ az első két évben a magyarországi országos horvát kisebbségi önkormányzattól kapott pénzből további beruházásokat valósított meg és berendezte az épületet. Ma önfenntartó vállalkozásként, Horvátországban bejegyzett kft.-ként működtetik az intézményt.

A magyarországi horvát szervezetek képzéseket, táborokat tartanak a tengerparthoz közeli Zavicajban. Több ezer gyerek tölthette már itt nyaralását nyelvi, zenei és tánctáborokban, de a szezon bővítése érdekében májusban és szeptemberben horvát erdei iskolák indítását is tervezik - részletezte Gulyás László.

A szabad kapacitást értékesítik, vagyis bárki előtt nyitott a központ, aki szereti a kopár sziklák közötti háborítatlan környezetet. A kistelepülésen vendéglátóhely sincs és mindössze egyetlen bolt üzemel a faluban - tette hozzá, érzékeltetve, hogy a Robinson-életet kedvelők találják meg leginkább számításukat a Pag-szigeti Vlasiciben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását