2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Változásra várva: az SZDSZ holnap

Szombaton valószínűleg Fodor Gábort választja Szabad Demokraták Szövetsége elnöknek. A politikus ügyvivőjelöltje, Léderer András Új Generáció-vezető szerint a pártban nagy az igény a változtatásra, és elfeledett témák elővételére.
2008. június 6. péntek 23:59 - Szalay Gergely
ÜT
Fodor Gábor ügyvivőjelöltjei:
Béki Gabriella, Bőhm András, Csőzik László, Gulyás József, John Emese, Kovács Kálmán, Léderer András, Szent-Iványi István, Velkey Gábor
Kóka János ügyvivőjelöltjei:
Eörsi Mátyás, Ercsényi Ferenc, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, Lakos Imre, Skaliczky Andrea, Világos Gábor, Wittinghof Tamás
Léderer András, az SZDSZ ifjúsági szervezetének vezetője Fodor Gábor ügyvivőtestületi (továbbiakban az egyszerűség kedvéért üt) tagjelöltje. A pártban érzékelhető jelek szerint valószínűleg jövendő üt-tag is: a párton belül is egyértelműen Fodor tűnik esélyesebb jelöltnek. Az üt összeállításáról még nem lehet pontosan tudni, milyen is lesz: egyrészt egyik elnökaspiráns sem nevezett meg 12 jelöltet, akiket egyöntetűen támogathatnának a küldöttek (ami azért nem valószínű), másrészt vannak „függetlenek” is. Az eddigi tendencia egyelőre az volt, hogy a megválasztott elnököt főleg az általa képviselt irányvonalhoz közel álló üt-vel támogatták – bár mindenki vegyes csapatra számít.

Más lesz

Ez sokban most sem változhat, annál is inkább, mert Léderer szerint a párton belül is nagy igény van a változtatásra. Márpedig Fodor kampánya teljes egészében erről szól: a változásról és a nyitásról.

Az Új Generáció vezetője szerint a párt az utóbbi időben nagyon leszűkítette a képviselt témákat. A magyarországi liberális diskurzus szinte kizárólag az adócsökkentésről szól, ami nem csak a választók, hanem a politikusok szerint is kevés. Az SZDSZ számára más témák is érdekesek – mondja Léderer. A politikus szerint jó eséllyel újra hangsúlyossá válhat a pártban a szociális szempont – erre a Fodor-csapatban a szolidaritás eltökélt híveként számon tartott Béki Gabriella személye is jelent egyfajta garanciát.

Emellett a párt kommunikációján is változtatni kívánnak: hitelesen akarják képviselni értékeiket, mert a jelenlegi száraz, adatokra és tényekre épülő stílussal nem lehet biztosítani a politikai támogatottságot: őszintébb, a lehetőségeket bemutató stílusra készülnek (ha csökkentjük az adót, ennyivel több pénzetek marad – cserébe erről és erről kell lemondanotok).

A küszöb

Tavaly
Egy évvel ezelőtt holtverseny után a második fordulót Kóka János nyerte. Idén a Hír TV talált egy küldöttet, akinek nyilatkozata nyomán botrány tört ki: mint kiderült, a szavazáson több álküldött is leadta voksát. Emiatt is írták ki az új szavazást, aminek tétje a koalíció elhagyása óta még tovább nőtt.
Persze nem utolsó szempont az sem, hogy a pártnak (legkésőbb) 2010-ben el kellene érnie a sokat emlegetett öt százalékos parlamenti küszöböt – ami egyre nagyobb kihívásnak tűnik, épp ezért már senki sem ígér kampányában 8-10 százalékot. Jelenleg úgy tűnik, ennek elérésére Fodorral nagyobb az esély. A tét sem kicsi: Fodor is többször kiemelte, hogy az az elsődleges cél, hogy a párt ne legyen zsarolható az előrehozott választásokkal egyik oldalról sem.

Ez viszont csak kitartó, kemény munkával érhető el, aminek eredményei az EP-választások idején jelentkezhetnek először: ha akkor megugorja egy párt a küszöböt, már el tudja magáról hitetni a választókkal, hogy érdemes a szavazatokra: így sikerült korábban az MDF-nek is tényezőnek tűnnie, majd annak is maradnia.

Ez kicsit spekulatív megközelítésben azt jelenti, hogy az EP-választások előtt az SZDSZ-nek sem érdeke egy előrehozott választás, amihez viszont el kellene fogadni a jövő évi, előre sokat vitatott költségvetést. Erről Léderer nem akart parlamenten kívüliként beszélni, de figyelmeztetett arra, hogy az új választásokat a költségvetési törvény elutasítása esetén sem lehetne a következő évnél hamarabb kiírni. Az időpont megválasztása viszont Sólyom László feladata, előre sejteni sem lehet, mikorra tűzné ki adott esetben a két szavazás időpontját.

A szavazók megtalálása

Mindehhez meg is kellene szólítani a párttól elpártolt szavazókat – ráadásul a hosszabb távú érdekek miatt érdemesebb lehet öt százaléknyi valódi liberális szavazót megtalálni, mint négy százalék MSZP-s átszavazót.

Léderer szerint a fiatalok körében még komoly tartalékai lehetnek a pártnak – úgy is, hogy még mindig itt a legnagyobb a párt bázisa. A politikus szerint ezért is fontos a több téma megjelenítése – olyanoké is, melyek népszerűek a fiatalok köreiben. Ilyen a környezetvédelem, illetve olyan érzelmi alapú kérdések, amilyenek heves reakciókat válthatnak ki, pro és kontra is.

Az SZDSZ-nek számos olyan programja van, amiket előszedve újra erősíthetőek lennének a támogatói körök – véli Léderer. Egyszerűen csak fel kell eleveníteni az elhalt témákat, és több fronton is politizálni: az eddiginél több témát több, új és más arcokkal kell képviselni.

Nyitás középre

Fodor gyakran visszatérő témája a nyitás a politikai közép, illetve a jobboldal felé – erről is kérdeztük az ügyvivőaspiránst. Különösen azért, mert a Fidesz retorikája jelenleg teljesen kizár bármilyen együttműködést a liberálisokkal.

Szerinte technikailag a dolog nem elképzelhetetlen: az az állapot, hogy a két oldal képviselői nem állnak szóba egymással, abnormális. Ugyanakkor vannak olyan témák, amelyekben a jelentős ideológiai különbségek ellenére is lehet konszenzust találni. Az MSZP-vel a regisztrált élettársi kapcsolat kérdésében, a Fidesszel a nyugdíjak tekintetében voltak már közös platformon.

Az alkalmi összefogások mellett ugyanakkor a nagybetűs szövetséget a jelenlegi Fidesszel nem tart elképzelhetőnek – azt pedig nem tudja, néhány év múlva épp milyen lesz a párt (mint megjegyezte, az 1990-es Orbán Viktorról sem volt sejthető, hogy napjainkban árpádsávos zászlók alatt fogja beszédeit tartani).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását