2024. április 19. - Emma

Nem kérünk a profikból

Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott, előrukkolt a frankóval: kiderült, a kormány munkájával tulajdonképp egész ki van békülve, 2006-ban nem is vágyott a helyükre, Gyurcsányt pedig idiótának tartja, mert olyanokat beszél nyilvánosan, amilyeneket nem szabad 
2008. május 30. péntek 16:29 - Szalay Gergely
Gyurcsány Ferenc idióta, nem profi politikus. Gondoljunk csak az őszödi beszédre: a profi nem mond olyanokat, amik kiszivárogva botrányt kavarhatnak – legalábbis ezek az információk szivárogtak ki egy korábbi estén elhangzottakról.

Tetszik érteni, kiszivárogtak – Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott, élteti Hornt, simfeli Gyurcsányt, és eszébe sem jut, hogy ezek a mondatok valaha a nyilvánosság elé keveredhetnek (ahogy a tokaji nem taggyűlések jegyzőkönyvei is). Ecce homo: a profi magyar politikus.

Innentől persze az lenne meglepő, ha az MSZP nem vetette volna rá magát a gazdaságilag végre értékelhető elemekre (megszorítások lesznek, naná, aki komolyan mást gondolt, ismételjen évet). Most kiderült, hogy jár az, aki tényleg Nem Hazudik. A felmérések már ki is hozták a cseppet sem meglepő eredményt: a Zembereknek nem tetszik az ötlet. Naná, ez már a 2005-ös, munkáspártos-világszövetséges kettős népszavazás óta nem újdonság: ha a vizitdíjra határozott nemet tetszettünk mondani, a nyugdíjbefagyasztások és a sok mindenkinek fájó sok minden sem lesznek népszerűek. Ezt egy szociáldemagógiában nyomuló profi politikus nyilván nélkülünk is tudja. Így nincs okunk azt gondolni, hogy véletlenül mondott ilyeneket. Azt meg a legilletékesebbtől tudjuk, hogy Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott, még soha nem hazudott. Most már nyilván el sem kezdi, komolyan gondolta, amit mondott: a vérre, verítékekre és fogaknak csikorgatására, ergo legfőbb ideje felkészülnünk.

Orbán Viktor a Kéri László politiológus vezette Szerda Esték rendezvénysorozat vendégeként beszélt kötetlenül sok mindenről – az eseményen készült hangfelvétel alapján a Hírszerző és az Index foglalkozott sokat a témával. Az MSZP és az SZDSZ szerint ez Orbán őszödi beszéde, a külföldi sajtó is foglalkozott az eddigi Fidesz-retorikával élesen szemben álló felvetésekkel.
Jön a négy szűk esztendő, aztán tíz a teljes polgári jólétben, amikor több munkahely jön létre az országban, mint ahány munkanélkülink van – és Mikola doktor jövendölése is bejön a határon túliakról: ha nem is kap mind állampolgárságot, félmilliót közülük kényelmesen tudunk foglalkoztatni. Végre egy korrekt megoldás, amivel mindenki jól jár (kivéve azt a négy és fél millió magyart, akik lemaradnak ezekről a helyekről – oké, egy részüknek biztos van jobb elfoglaltsága is, mint a magyar szürkegazdaságban érvényesülni, őket viszont a mi őszinte és rikítóan sárga irigységünk övezi). Ha ezt eléri, tényleg profi. Nem politikusként, varázslóként – korábbi működésétől a közgazdászok nem voltak annyira meghatva, mint mostanság ő maga.

Bár lehet, hogy ezek a kukacos matekosok most kicsit megengedőbbek lesznek: Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott, rájött, hogy az oroszok akár metrót is építhetnek (ezek az oroszok valószínűleg nem azok az oroszok, akik orvul a Gazprom egyik fióktelepévé tennék a Hazát, veszélyeztetve európaiságunkat holmi umbuldákkal: ezek a másik oroszok, tetszenek tudni. Nyilván nem azonosak azokkal sem, akik államadósságukat korábban sem törleszthették metróval. A Gazprom-umbuldisták és társaik nem profik, a többiek igen. Ilyen egyszerű ez, kérem szépen). Nem, Az Ember, Aki satöbbi nem mond önmagának ellent – az ennenmaga meghazudtolása lenne, az pedig genetikailag távol áll tőle, mint baloldaltól a nemzetrerontás.

Ezt a belátást persze nem lehet mindenkitől várni, ne is foglalkozzunk a nemzetközi sajtóval (amúgy sem szoktunk, a liberális(!) és szlovák(!) SME hiszi csak, hogy mindez ciki, és nagyobb populizmus, mint Gyurcsányé – de libsi tótokkal csak nem foglalkozunk, örüljenek a cégeinknek és kész). Kicsire a profi nem néz.

Azon sem kell fennakadni, hogy a Nemzeti Színház mintájára leállítaná a nagyberuházásokat és újragondolná őket: így könnyebb saját eredményként eladni az átadott dolgokat. Más hangzása van annak, hogy „megcsináltuk”, mint annak, hogy „befejeztük” - az újabb Schwajdák, Siklós Máriák, és süketnéma-vak nézőkre álmodott ülések pedig a káló. Istenkém, feltört tojás nélkül nincs rántotta, még egy profi konyhában sem.

A legszebb momentum viszont sokkal inkább filológiai momentum volt, akármit is kiabál most az MSZP. Azt lenyomják majd a jobboldali tábor torkán, hogy a Vezénylő Tábornok is meg akar szorítani – a liberálkomenisták már megint csődbe vitték az országot, muszáj lesz miattuk rosszabbul élni, mint akárhány éve. De az, hogy a tálaláshoz ért a vezér, az kijelentésként új. Helyesebben: Az Ember, Aki satöbbi tudja, milyen, mikor mást kell mondani: 1999-ben sokat kellett számolni, hogy fél százalékos reálbér-növekedést tudjanak produkálni. Azaz ekkor sem hazudták, hogy jobban élünk, mint egy éve, csak addig guberálták az adatokat, míg azokból ez jött ki – a profik így csinálják. Pláne, ha így ki is magyarázzák – van még remény évszázadon belül értékelhető magyar elitre.

A sajtó persze ráugrott a témára, a bal és lib pártok nekiestek, Varga Mihály expénzügyér pedig közölte, hogy ő erről eddig semmit sem hallott (így szivárogtatni sem tud, profik ezek fülig). Azóta ezen csámcsognak, cincálják az egészet, pedig csak egy egyszerű kísérletben vagyunk benne: Az Ember, Aki satöbbi, kipróbálja, mit szólunk ahhoz, ha őszintén beszél. Nem szeretjük: a politikus hazudja a kolbászt a kerítésre, és magyarázza meg nekünk, miért jó nekünk, ami nem az. Ne ígérjen megszorítást, mert botrány lesz belőle.

A hangfelvételek egyelőre nem ismertek, de a cáfolatok hőfoka miatt nagyon úgy tűnik, valóban ezek hangzottak el múlt hét szerdán. Kéri László azóta sem kíván a sajtónak nyilatkozni a témában, mivel az engedély nélküli hangfelvétel tényét felháborítónak tartja.
Ezért is érthető, hogy miért volt olyan röhejes a kampányuk, amilyen: nem is akartak nyerni, az ígéretek olyanok voltak, amilyenek – az ígéret nem kijelentés, nem is lehet hazugság, ne is tessen a tizennegyedik havi nyugdíjon lovagolni (különben is hülye látvány lenne a nyugdíjon lovagló Nyájas Olvasó). A profi legfeljebb akkor ígér hülyeséget, ha biztos abban, hogy nem tudják rajta számonkérni – most már sok minden világos, és ha netán visszásnak tűnne, akkor mi nem vagyunk profi olvasók. A médián ne lepődjünk meg, jön az uborkaszezon. A hét híre amúgy is Amy Winehouse pelenkának nézett bodyja volt, persze, hogy az Orbán-beszédet vesézgeti mindenki.

Profi politikusként a harsány és nem dicsérő sajtóvisszhangtól biztos nincs Az Ember, Aki satöbbi meglepve – biztos tudta, hogy ez lesz a következmény. Akarta is nyilvánvalóan, ő is tudja, hogy nagy szükség van a gazdaság helyzetéről szóló társadalmi vitára. Egyszerű: így provokálja azt ki. Nagyon profi.

Persze lehet az is, hogy lelkes futballistaként Orbán csak komolyabb küzdelemben szeretne nyerni, mint történne az most vasárnap, és (labda-labda, nem nagy különbség) feldobott egy jó magasat, hogy az ellenfélnek is legyen mit lecsapnia. Nemes gesztus lenne, vitathatatlanul. Csak baromira nem profi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását