2024. április 19. - Emma

Holnap végre minden eldől

A párt elnökét, az ügyvivői testület 12 és az országos tanács 20 tagját is megválasztja az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése szombaton Budaörsön. Az elnöki posztért a jelenlegi pártvezető Kóka János és az őt tavaly és idén is kihívó Fodor Gábor ü
2008. június 6. péntek 14:36 - Hírextra
Kóka János az MTI-nek a héten adott nyilatkozatában azt mondta, a szombati küldöttgyűlés résztvevőinek az önálló, független SZDSZ és a koalícióba való visszakérezkedés között kell választaniuk. A regnáló pártelnök szerint most lehetőségük van "a határozott, tartalmi politizálásra és a függetlenség megőrzésére".

A távirati irodának nyilatkozó Fodor Gábor viszont kudarcnak nevezte az elmúlt időszakot és azt ígérte, hogy megválasztása esetén a változást állítja a középpontba. Az elnökaspiráns kizárta annak lehetőségét, hogy a liberálisok visszatérjenek a jelenlegi kormányba, de azt a lehetőséget nem vetette el, hogy új politikai alapokon újra együttműködjenek a parlamenti többség megteremtésért.

A mostani küldöttgyűlés az ügyvivőkről és az országos tanács 20 tagjáról is dönt. A 12 ügyvivői posztra összesen 27-en pályáznak. A testületnek jelenleg Béki Gabriella, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Fodor Gábor, Gusztos Péter, Horn Gábor, John Emese, Kóka János, Magyar Bálint, Szent-Iványi István, Világosi Gábor, Weinek Leonárd és Wittinghoff Tamás tagja. Magyar Bálint kivételével mindannyian újra sorompóba szállnak posztjuk megőrzéséért.

Rajtuk kívül Badacsonyi Szabolcs, Bőhm András, az országos tanács volt elnöke, Csőzik László, az SZDSZ Új Generáció volt elnöke, Ercsényi Ferenc, a párt Nógrád megyei elnöke, Gadus István, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, Gulyás József, az országos tanács elnöke, Hankó Faragó Miklós parlamenti képviselő, volt igazságügyi államtitkár, Kovács Kálmán, volt környezetvédelmi államtitkár, Lakos Imre képviselő, XI. kerületi alpolgármester, Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke, Skaliczky Andrea, Fejér megyei OT-tag, Szentkuti Károly, az SZDSZ Győr-Moson-Sopron elnöke, Szórádi Sándor, Tolnai Jánosné és Velkey Gábor képviselő.

Az ügyvivői testületnek a párt alapszabálya alapján automatikusan tagjává válik a párt elnöke is.
Az országos tanács közvetlenül választható 20-as listájára 89-en kapták meg a megfelelő számú támogatást, közülük 73-an fogadták el a jelölést.

Kóka Jánost tavaly március 31-én választották - Kuncze Gábor utódjaként - az SZDSZ elnökévé a liberális párt tisztújító küldöttgyűlésén, a szavazás második fordulójában. A hivatalos eredmény szerint az első körben mind rá, mind Fodor Gáborra 377-377 szavazatot adtak le. A második körben a hivatalos bejelentés szerint Kóka János 380, míg vetélytársa 367 voksot szerzett.
A mostani tisztújításra azután kerül sor, hogy idén februárban felmerült a gyanú: szabálytalanságok történtek a tavalyi választáson. Ezt a párt belső vizsgálata megerősítette.
A párt országos tanácsa április 27-én már tartott egy rendkívüli küldöttgyűlést, amelyen az SZDSZ a kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását