2024. április 26. - Ervin

Megtanultunk adózni

A héten volt a nagy postai roham: egymillió állampolgár hagyta utolsó napra az adóbevallás feladását és az adófizetést. Ami nem is olyan rossz arány – és annak sem csapták le nagy nyilvánosság előtt a fejét, aki kicsit késett. Ha hétfőre marad, azér
2008. május 24. szombat 11:59 - Szalay Gergely
Nem is rossz

Nem siettünk
Hétfő reggelig a 3,5 millió, személyi jövedelemadó fizetésére és bevallására kötelezett emberből 2 millió 132 ezren adták be a bevallásukat, azaz szűk két nappal a határidő lejártáig még majdnem 1,3 millió bevallás nem érkezett be az adóhatósághoz .
Jellemzően azok halasztották a bevallást az utolsó pillanatra, akiknek befizetési kötelezettségük van, a visszaigénylők többsége már akár hónapokkal ezelőtt is eljuttatta bevallását az APEH-hoz. A visszaigénylőknek a hatóság 30 napon belül juttatja vissza a nekik járó összeget.
Az adóhivatal informatikai rendszere és az ügyfélkapu felkészült a dömpingre - tette hozzá a szóvivő, de elmondta azt is: az utolsó napon jellemzően postán adják fel az emberek a nyomtatványt.
Néhány postahivatal kedden éjfélig tartott nyitva, és az APEH ügyfélszolgálatai is hosszabbított nyitva tartással várták az ügyfeleket.
(inforadio.hu)
Szerdáig az akkor (szigorúan csak) becsült adatok alapján a munkavállalók mintegy 3 654 000 adóbevallást juttattak el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz – tájékoztatott Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Pontos adatokat nem tudnak azonnal közölni – még össze kell számolni a postától érkezett zsákok tartalmát.

Ez viszont az összesen mintegy négy és fél millió adózóra vetítve még így sem rossz arány (sőt: több is az előzetesen vártnál) – a további nagyjából egymillió bevallást a munkáltatók készítették el. Ez az arány nem annyira a heves munkavállalói kedvről szól. Sokkal inkább azt jelzi, hogy a munkaadók nagy számban éltek azzal a lehetőséggel, hogy átadják a bevalláskészítés maceráit alkalmazottaiknak (amióta ezt a törvény megengedi, örömmel teszik).

Elektronikus úton májusi előtt 560 ezer bevallás érkezett az Ügyfélkapun keresztül, a hónap folyamán 96 ezer. A szám természetesen lehetne nagyobb (mindenki életét egyszerűbbé tenné), de az Ügyfélkapu-regisztráció személyes megjelenést követelő jellege miatt sokan kihagyják még ma is. Néhány százalékos emelkedést így is regisztráltak. Ha mást nem is feltétlen, ezt kezdjük megtanulni. Sőt: barátkozunk a számítógépekkel is: 2,2 millió ívet már az ABEV segítségével töltöttünk ki – nem utolsó sorban azért is, mert ezzel nehezebb elrontani a számokat.

Tanulni, tanulni, ...

Mindenre persze azért a nem ritkán kritizált szoftver sem képes. Aláírni helyettük nem tudja a papírokat, így továbbra is ez a legjellemzőbb hiba. Azért a mennyiség csökken: nagyjából tíz százalékkal kevesebb az elrontott bevallás, mint egy éve – 32 százalék, azaz háromból egyet eltolunk. Ezen még illő lenne javítani.

Ahogy a programon is. Az APEH sem tagadja, hogy a kitöltés nem egyszerű feladat, de ezen az állapoton igyekeznek javítani. Külön csoport foglalkozik folyamatosan azzal, hogy a mindenkori lehetőségekhez képest a legegyszerűbb legyen a papír kitöltése. És nem csak az adózók érdekében: kevesen gondolnak rá, de az adóhivatalnak sem jó a túlbonyolított ív, az adatokat ugyanis fel kell dolgozni. Az adófajtákat és figyelembe veendő szempontokat viszont nem a hivatal találja ki, csak beszedésüket koordinálja – és bár a cég munkatársai szerint is legalábbis gyanús, aki nem szidja őket, néha szabad azokról is csúnyákat gondolni, akik a feladatokat adják nekik.

Jobb későn, mint

Azért sem illő most illetlen megjegyzéseket tenni a cégre, mert úgy döntöttek: aki néhány nap késéssel ugyan, de személyesen beviszi az időben fel nem adott bevallást az ügyfélszolgálatokra, nem kell súlyos büntetéssel számolnia. Ki kell tölteni egy papírt, ami a késés okáról számol be – a gesztusért cserébe nem kell retorzióktól tartani.

Mivel legközelebb csak hétfőn lesz erre lehetőség, aki még mindig nem vitte be, találjon ki nagyon jó indokot (a megette a kutyám és elromlott az autóm, a legközelebbi nyitva tartó papírbolt húsz kilométerre van – sztorit javasoljuk alapnak): de inkább most menjenek a hivatalhoz, mint az Önökhöz augusztusban. Addigra elmúlik a kedvességük, viszont borzasztó kíváncsiak lesznek – más bevallásokból pedig egyértelműen kiderül, ha Önök elfelejtettek szólni valamiről.

Szerencsére sokukat nem érintheti a felhívás: nem volt igazán jellemző a késés (az egyszerűség kedvéért azért javasolnánk egy délelőttön az Ügyfélkapu élesítését, az tűnik a legkényelmesebbnek), az adókultúra javulgat az országban (a morál más lapra tartozik).

A késésnek lehet egyébként az is oka, hogy a munkaadók nem adták ki időben a szükséges iratokat, de ez a szokás is eltűnőben van. A munkáltatók hozzászoktak ahhoz , hogy alkalmazottaik macerálják őket, és kényelmesebb gyorsan letudni törvényben is előírt feladatot. Igazi problémát ez azoknál jelenthet, akik több helyre is dolgoznak (így az újságírók is) – nem egyszerű feladat több helyről összeimádkozni a papírokat.

Mennyi az annyi?

Vagyonosodás: ritkán kérdeztek utazási irodákat
Százezerből jó, ha 15 esetben fordul az adóhivatal a hazai utazási irodákhoz vagyonosodási vizsgálattal összefüggésben - írta a Világgazdaság, hozzátéve, az általuk megkérdezett autókereskedők pedig egyetlen adatkérésről sem számoltak be.
A lap viszont azt is megjegyzi, hogy "a témában érintett cégek jelzései alapján" a forgalomban tapasztalható visszaesés sok esetben éppen a vagyonosodási vizsgálattal áll összefüggésben.
Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nagyjából 16.500 ellenőrzést indított eddig, s valamivel több mint 8500-at zárt le - közli a Világgazdaság.
Nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartani pusztán azért, mert valaki nagy értékű autót, hajót vesz, vagy befizet egy több százezer forintos külföldi útra. Sem az utazási irodák, sem a kereskedőcégek nem kötelezhetők ilyen jellegű adatközlésre - olvasható a cikkben.
Sőt, a hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen: előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az ügyfelekről - erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke.
(MTI)
Igazán reprezentatív pénzügyi adatokkal egyelőre nem rendelkezik a hivatal, így a bevétel pontos összegéről egyelőre nem tudunk. A visszaigénylésekről már lehet tudni: értelemszerűen azok siettek beadni a papírokat, akiknek az állam tartozott (hamarabb juthattak a pénzükhöz, persze hogy siettek). Eddig 939 ezer adózó 42,5 milliárd forintot igényelt vissza – bár ebben az esetben teljesen értelmetlen átlagokat számolni, ez fejenként 45 ezer forintot jelent.

Tavalyi számokat ismerhetünk: 2007-ben 1800 milliárd forint SZJA-t fizettünk be, ebből 122 milliárdot igényeltek vissza a szerencsések. Ez idén minden bizonnyal kevesebb lesz, szigorodtak ugyanis az erre vonatkozó szabályok. Tavaly eddig mintegy tízmilliárddal többet fizettek vissza, ez 25 százalékkal magasabb összeg – tessék választani, melyik tálalás szimpatikusabb.

Ennél érdekesebb a vagyonosodási vizsgálatok eredménye, ami arról tájékoztat, mekkora összeget felejtettünk el bevallani – hogy ennél illetlenebb módon ne fogalmazzunk. Tavaly tizenötezer vizsgálat indult, összesen hatvankétmilliárd forintot hajtottak be (talán már javasoltuk, hogy ne várják meg azt, hogy a hivatal indul Önök után augusztusban – még akkor se, ha egyébiránt minden fillért bevallanak).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását