2024. április 19. - Emma

Nekünk a Balaton...

Néhány év pangás és jelentős horvát áremelések után a Balaton (legalábbis a déli part) kezd magára találni. A helyiek szerint mindenképp, ahhoz képest is van valami mozgás, hogy a meteorológiai tavasz utolsó napján néztünk körül Zamárdiban.
2008. június 3. kedd 09:53 - Szalay Gergely
A rocktörténeti jelentőséggel is bíró Zamárdi-Felső környéke a hétvégén már egész pezsgő: tömegek nincsenek (szombat kora délután kényelmesen lehet parkolni a déli part fővárosaként előszeretettel emlegetett Siófok közepén is), de aki itt van, láthatóan jól érzi magát.



A nyaralók környékén is alakul az élet, itt-ott már látni nem csak napozó, de pancsoló turistákat is – még céges stégeken is van mozgás. Meg rengeteg nád, ez vagy hangulati elem, vagy a korai időpontra bizonyíték. Ismerősök szerint a boltok sincsenek még csúcsformában: lekváros táska ugyan már van (ami kétségkívül jó pont), Népszabadság viszont nincs hétvégén. Bulvár igen, úgyhogy az apolitikus hangulatra fogjuk a jelenséget – aki pihenni jön, hallani sem akar politikáról.

Tiszta a víz
Átlagon felülien tiszta volt a Balaton vize májusban - tudatta pénteken közleményben a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete az MTI-vel. A vízben oldott és az algák szaporodásához szükséges makrotápanyagok (foszfor és nitrogén) koncentrációja a tóban és a Balatont tápláló folyókban és patakokban rendkívül alacsony: a nitrát-, ammónium- és karbamidformában jelenlévő nitrogén együttes értéke literenként mindössze 10-20 mikrogramm. A közlemény szerint a víz nagyfokú tisztasága annak is köszönhető, hogy a tavaszi algák eltűnését még nem követte a nyárra jellemző fajok elszaporodása annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete elérte a 20 Celsius fokot. Ennek megfelelően az algák mennyiségét jelző klorofillkoncentráció igen alacsony volt még a Keszthelyi-medencében is, ahol literenként mindössze 5 mikrogrammos értéket mértek. A klorofill legmagasabb, literenkénti 7 mikrogrammos koncentrációját a Szigligeti-medencében regisztrálták az MTA kutatói. (MTI)
Pedig pénze van. "Az, aki megengedheti magának a Balatont, nem él rosszabbul, mint akárhány éve. A spórolás nem érződik" – állítja egy parti vendéglő tulajdonosa. A szezon előtti forgalom nem is rossz, az öt-hat fős vendéglátó csapat pörög. A telt ház persze nem ez a kategória, de úgy tűnik, nem kell aggódniuk. Egyelőre még van idő a biciklikölcsönző zsebét tömő gyermekekre is: lassan készülnek a parton a szülői zsebek felesküdött kifosztói.

Az illetékesek is így gondolják. Az eddigi forgalom (és röpke három évtized gyakorlat) alapján pörgős, jó nyárra számítanak. "A tavalyi szezon is jó volt – mondja egy büfés – voltak vendégek bőven." Kezdünk visszaszokni a magyar tengerhez: mégiscsak hazai pálya, nehezebben vagyunk átverhetőek.

Ennek több oka is van: Horvátország, a médiában évek óta fő konkurensként hirdetett célpont alaposan drágult, míg a balatoni árak három éve nem mozdultak. Most lesz tíz százaléknyi emelés (energiaárak, ugye), de hosszabb távon nem terveznek ilyesmit. Sőt, a Balaton ma nem drágább, mint egyéb felkapott üdülőhelyek Hajdúszoboszlótól akár Keszthelyig (egy cappuccino kétszáz forintért még a kukacos zsurnaliszta szerint is korrektnek mondható ajánlat). Általában nem nagyon emelkednek az árak, szolgáltatásfronton viszont igyekeznek erősíteni, a marketing lehetne még több – gondolkodik beszélgetőpartnerünk.

A német vendégek ugyanis lassan eltűnnek (10-20 százalékot tesznek már csak ki), a magyarok pedig már nem csak a hasukat akarják süttetni: programokat akarnak, kirándulgatnak, nézelődnek. Az ilyen lehetőségeket lehetne jobban propagálni – morfondírozik a vendéglős – meg a különféle rendezvényeket (sporteseményektől a falunapig): azokból is van szép számmal. Emellett a partra sem lehet kifogás – szépen kiépítették az elmúlt években, több kilométeren át ki van világítva, lehet rajta andalogni. A parkolás ingyenes, a strandok nagyrészt szabadak. Ráadásul az egész part hosszában (enyhe fricska a Füred-Zánka vonal környékén elcsendesülő északiaknak, ahol viszont többet dicsérik a vizet meg a hamarabb mélyülő feneket).



Ennek némileges hátulütőit is tapasztaljuk: parkolóhelyet nem egyszerű találni, közvetlen a part mellett az út tele van kocsikkal – komolyabb nyáridőben óvatosságra intenénk a Nyájas Olvasót. Pláne, mert az egyik parkoló sarkában mini gokart pálya is van (bár vagy nagyon minik, vagy még szezon nincsen, mert üresen áll, de 5-6 normál méretű kocsi elférne a pályán).

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását