2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Európai szocialisták a "harmadik energiacsomagról"

Az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportja ma délelőtti brüsszeli ülésén tárgyalta az úgynevezett "harmadik energiacsomagba" tartozó törvényjavaslatok végső szavazás előtti kérdéses pontjait. A földgáz és a villamos energia belső piacáról szóló t
2008. június 4. szerda 13:23 - Hírextra
Herczog Edit, európai parlamenti képviselő a vitában kiemelte, hogy bár heves vita ma leginkább az európai energiahálózatok összekapcsolásáról és a nagy európai energiatermelők és szolgáltatók tulajdonosi szétválasztása körül folyik, a szocialista frakció tagjaként kötelességének tekinti az energiaszegénység kérdését a középpontba helyezni. "Meg kell alkotni az európai energiaszegénység pontos definícióját, és megfelelő választ kell találni az energiaárak drasztikus emelkedésével megjelenő társadalmi kihívásokra" - hangsúlyozta a képviselő.

Az európai energiavállalatok számára a tulajdonosi szétválasztást kötelezővé tenni kívánó javaslat körül kirobbant vita során Herczog Edit kiemelte, hogy bár ismerjük a főként francia és német nyomásra kidolgozott úgynevezett harmadik utas megoldást, amely a teljes szétválasztást nem látja szükségszerűnek és elfogadható megoldásnak, feltételezhetően nem lehet elkerülni a határozott lépést, fellépést. "Ugyanis maga a tulajdonosi szétválasztás teremthet csupán megfelelő keretet a későbbi beruházások és fejlesztések biztosításához" - hangsúlyozta a képviselő asszony, felhívva a figyelmet arra, hogy a magyar kormány a tavasz folyamán már meg is tette ez a lépést az MVM (Magyar Villamos Művek) esetében.

Az ügynökségre vonatkozóan az Ipari, Kutatási és Energia Bizottságban szocialista társ-jelentéstevőként Herczog Edit jelentős sikernek tekinti a néppárttal közösen megalkotott végső kompromisszumos javaslatot, amely az energiapiaci szabályozó hatóságok együttműködését segítő európai ügynökség létrehozása révén a regionális együttműködést, az energiapiaci hálózatok fejlesztését segíti a jövőben elő.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását