2024. április 24. - György

Megdöbbent szocialisták

A két magyar szocialista EP képviselő megdöbbenéssel fogadta a magyar parlament határozati javaslatának időzítését Tibet kapcsán. Az Európai Parlament ma, május 21-én tárgyalt a plenáris ülésén a kínai Szecsuán tartományt megrázó május 12-i földrengésről
2008. május 21. szerda 21:10 - Hírextra
A vitában felszólaló Dobolyi Alexandra és Tabajdi Csaba szerint az Európai Parlament mai plenáris vitája azt tükrözte, hogy nincs itt az ideje a mégoly jogos kritikáknak Tibet kapcsán. A mai európai parlamenti vitában a felszólalók döntő többsége a kínai mentési erőfeszítéseket dicsérte, és a kínai hatóságok és média nyitottságára hívta fel a figyelmet, és nem hivatkoztak a kínai demokratikus deficitekre. Maga a Dalai Láma is arra kérte híveit, hogy ideiglenesen szüneteltessék a tüntetéseket Kína ellen a földrengésre való tekintettel. A két képviselő megdöbbentőnek nevezte, hogy a négy magyarországi ellenzéki pártban nincs annyi beleérző képesség, hogy a tibeti határozati javaslatot megfelelőbb időzítéssel terjesszék elő.

Dobolyi Alexandra a Külügyi Bizottság tagja, aki egyben az EP Kínáról szóló állásfoglalási indítványának egyik szerzője megjegyezte: - Hogy nincsen itt az ideje, hogy bojkottról vagy Tibetről beszéljünk, hiszen a természeti katasztrófák a Távol-Keleten, minden jóérzésű embert megráztak.

A képviselő asszony, aki az Európai Unió-Kína kapcsolatokról szóló jelentés szocialista jelentéstevője is volt, a vita során elmondta, hogy Kínával rengeteget foglalkozik a közvélemény, a nyári olimpiai játékok, a kínai elnök tajvani látogatása, a tibeti események, a Dalai Láma európai körútja és fogadtatása, az Európai Bizottság kínai útja mind-mind okot adnak erre.

Dobolyi felszólalásában hangsúlyozta, hogy szecsuani fennsíkot romokba döntő majd 8-as erősségű földrengés következtében ötvenezer ember lelte halálát és a túlélők milliói váltak földönfutóvá, gazdasági károkról nem is beszélve.
Ezért kérte az Európai Unió minden intézményét, hogy, mind emberi segítséget mind humanitárius segélyeket nyújtsanak a katasztrófa érintetteinek, ameddig szükséges.

A felszólalást következőképpen zárta Dobolyi: - Köszönjük meg a mentőalakulatoknak és segélyszervezeteknek a segítségét, akik éjjel-nappal dolgoznak az ott élők helyzetének javításáért és biztosítsuk feltétel nélküli szolidalításunkról és szimpátiánkról a Kínai embereket!
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását