2024. április 25. - Márk

Színt vallott a szoborcsoport

Pártszínekbe öltöztették az I. kerületi Dózsa szoborcsoportot; a három álló alak kezébe piros, narancs és zöld színű táblát akasztottak szerdán. A szobor kezelője azt közölte, eltávolítják a táblákat. A táblák felirata azonos egy szerdai vitafórum címével
2008. június 4. szerda 12:21 - Hírextra
Az egyik alak nyakába az MSZP-logó mintájára piros négyzetet akasztottak azzal a felirattal: nem bal, míg a másik szélen álló férfi nyakába "fideszes" narancsszínű körbe azt írták: nem jobb.

A négyzetet tartó alak nyakába piros sálat csomóztak; a narancsszínű formát tartó szobor arcát pedig fekete sállal fedték el. Az ismeretlenek a két férfialak között álló Dózsa György hadvezér kezébe egy zöld szívet erősítettek azzal a kérdéssel: hanem?

Hasonló, politikai célú "szoboröltöztetésre" még a rendszerváltás idejéből emlékezett a köztéri szobrok felügyeletével megbízott Budapest Galéria szakembere. Szilágyi András az MTI-nek elmondta, akkor a csepeli Lenin szobor nyakába akasztottak táblát, míg a kezébe zsíroskenyeret tettek. Az osztályvezető közölte, hogy a táblákat rövidesen eltávolítják a szobrokról.

A táblák felirata azonos az Ökopolitikai Műhely vitasorozatának szerdai záró előadásának címével. A "Se nem jobb se nem bal, hanem...?" című előadás egyik szervezője, Csillag Gábor az MTI megkeresésére azt mondta: szervezetileg nem ők helyezték ki a táblákat, ugyanakkor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy valamelyik tagjuk tett így.

Az Ökopolitikai Műhely környezetvédőkből, szociális és jogvédő civil szervezetek köréből álló társaság, amely az idén egy vitafórum-sorozattal kezdte meg működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását