2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán hosszú távú gázstratégiát akar

Hosszú távú stratégiára van szükség a dráguló gáz kérdésében, a Fidesz június 12-én ismerteti ezzel kapcsolatos terveit - mondta Orbán Viktor hétfőn Budapesten az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című konferencián.
2008. június 3. kedd 00:01 - Hírextra
Egy-egy gázáremelés lehetetlen helyzetbe hoz milliókat Magyarországon, ezért a gáz kérdése a legfontosabb öt kérdés egyike az elmúlt tíz évben - húzta alá a Fidesz elnöke.

"Az olyan helyzetben lévő ország, ahol az energiaellátás ilyen direkt módon érint milliószám családokat, nem tárhatja szét a kezét, nem mondhatja azt, hogy semmit nem tehet, hanem keresnie és kutatnia kell az eszközöket, hogyan lehet a világgazdasági folyamatokkal szemben legalább bizonyos csoportokat, rétegeket bizonyos mértékig megvédeni és átsegíteni a nehéz perióduson" - mondta Orbán Viktor.

Ha ez a nehéz periódus hosszú távú lesz, akkor hosszú távú stratégia kell arra, hogy ne sodródjon több mint hárommillió ember a fenntarthatatlanság világába. Erre a kérdésre minden politikai erőnek, még a legliberálisabbnak is választ kell adnia - tette hozzá.

A gázár megemelése nemcsak nemzetgazdasági, hanem háztartásbiztonsági kérdés is, nemcsak az ellátás biztonsága, hanem annak ára is fontos - hangsúlyozta a politikus.

A Fidesznek mindig is voltak elgondolásai, most is vannak. A Fidesz június 12-én, szokásos félévzáró rendezvényén jelenti majd be, hogy milyen konkrét tervei vannak a gázárak csökkentésére - mondta Orbán Viktor a konferencia a után az MTI-nek nyilatkozva.

A politikus a Déli Áramlattal kapcsolatban azt mondta: a gázszerződés nem visz közelebb az energiaforrások diverzifikálásához. A jó üzleti megállapodást meg kell kötni az oroszokkal, de nem a diverzifikálás helyett - mondta, hozzátéve, hogy a Déli Áramlat kormányzati politikai marketingje számos megtévesztést tartalmaz.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-jén, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő. A változást elsősorban a nemzetközi piacon folyamatosan emelkedő kőolajárakkal indokolták.

A kormányszóvivő az emelés mértékével kapcsolatban vasárnap azt mondta: a politika figyelembe vette a lakosság tehertűrő képességét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását