2024. május 6. - Ivett, Frida

Orbán kiszivárgott beszédéről volt szó napirend előtt

Az MSZP-s Mesterházy Attila és az SZDSZ-es Kóka János is a Fidesz elnökének a közelmúltban kiszivárgott beszédét, illetve a fideszes közjogi elképzeléseket kifogásolta hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.
2008. június 2. hétfő 15:50 - Hírextra

Mesterházy Attila arról beszélt, hogy a zárt körben elhangzott beszédben Orbán Viktor a Magyar Gárda kapcsán a kiszivárogtatott részlete szerint azt mondta: úgy kell elbánni velük, mint ahogy Horthy Miklós elbánt a nyilasokkal; "adni nekik egy pofont és hazazavarni őket".

A szocialista frakcióvezető-helyettes elgondolkodtatónak nevezte, hogy Orbán Viktor Horthy Miklóshoz hasonlította magát. Hozzátette: a szerencsétlen párhuzam kiegészül a Stumpf István volt kancelláriaminiszter által kiszivárogtatott hatalmi centralizációról szóló közjogi elképzelésekkel, amelyek szerinte minden demokráciát féltő ember számára aggasztóak.

Leszögezte: ezek lényege, hogy "Orbán Viktor arcára formálják a köztársaságot", félprezidenciális rendszert alakítsanak ki, szélesebb jogkört és hosszabb mandátumot biztosítsanak a köztársasági elnöknek, szűkítsék az Országgyűlés hatáskörét és kétkamarás parlamentet hozzanak létre.

"Ehhez már tényleg csak a fehér ló hiányzik Orbán Viktor alól, vagy hogy stílszerű legyek, a trójai fehér ló, hiszen a Fidesz nem mondja el elképzeléseit a nagy nyilvánosság előtt, megint csak kiszivárgott beszédek alapján tudunk következtetni arra, mit gondol Magyarország közjogi berendezkedéséről a Fidesz vezetője" - mondta.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: Magyarországnak összefogásra és demokráciára van szüksége, nem pedig "vezénylő tábornokra és pótolhatatlan megváltókra". Mesterházy Attila azt mondta, a valódi párbeszéd előtt a kormány és az MSZP mindig nyitott volt, de ehhez tudni kellene, milyen megszorítást akar a Fidesz, milyen beruházást állítana le, milyen közjogi hatalmat akar, "talán kormányzóit?"

Kóka János napirend előtt arról beszélt, hogy a közélet meghatározó kérdése a versenyképesség visszanyerése, ám nincsenek az állami kiadások csökkentésére vonatkozó javaslatok, Orbán Viktor "kettős beszédet" alkalmaz, "populizmuscsapda" fenyeget.

Az SZDSZ frakcióvezetője elmondta: a nyilvánosság előtt a pártok úgy tesznek, mintha nem lenne szükség az állami kiadások csökkentésére, aztán kiszivárog Orbán Viktor beszéde, amely szerint megszűnik a nyugdíjemelés svájci indexálása, mire a szocialista párt óriásplakátokon indít támadást. Kóka János szerint a Fidesz elnökének szavaiban az igazán veszélyes az a fajta "kettős beszéd", amely szerint a korrupcióval összefüggésben sor kerülhet az infrastrukturális beruházások leállítására, "miközben az Orbán-kormánynál drágábban senki nem épített autópályát".

A közélet meghatározó kérdése a szabad demokrata politikus szerint az, hogy az ország elveszítette versenyképességét, de egyetlen javaslat nincs, egyetlen szó nem esik arról, mit kellene tenni ennek visszaszerzése érdekében.

Kóka János ismertette pártja kezdeményezését, amely szerint három év alatt 1000 milliárdos adócsökkentésre lenne szükség. Kiemelte: a Pénzügyminisztérium tegyen javaslatot, hogy ennek fedezetét honnan lehet előteremteni, és készüljön ennek megfelelő költségvetési javaslat jövő évre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását