2024. április 20. - Tivadar

Orbán "átmeneti gazdálkodást" javasol

A Hírszerző szerint Orbán Viktor kedden a "Megállapodást a jövőnkért" kiáltványt aláíró gazdasági szervezetek képviselői előtt többek között arról beszélt, hogy az általa "átmeneti gazdálkodásnak" nevezett megszorító időszakot szakértő miniszterekkel vezé
2008. május 30. péntek 17:02 - Hírextra
Az internetes lap információi szerint a Fidesz elnöke elmondta: ha kormányra kerülnek, hat-nyolc hónapig semmilyen konkrét nagy lépést nem terveznek, folyamatosan egyeztetni fognak, csak ezek befejeztével hirdetnek programot.

A lap információ szerint Orbán Viktor az üzleti élet szereplőinek azt mondta, másfél-két évig "átmeneti gazdálkodásra" lesz szükség, és csak ezután láthatnak neki eredeti elképzeléseik megvalósításához. Az átmeneti időszakban szakértői kormány irányítaná az országot Orbán Viktor tervei szerint, ezután a miniszterek visszatérnének a gazdasági életbe, és jönnének a politikusok.
Orbán Viktor kedden a megbeszélés után az MTI kérdésére azt mondta, a Fidesz elutasítja a megszorítás politikáját és a növekedés politikáját állítja középpontba.

A Hírszerző szerint a résztvevők egyike történelmi kiegyezést sürgetett a kormány és az ellenzék között az ország érdekében, olyan megegyezést, amelyet más nemzetek már megkötöttek, de Orbán Viktor ezt a bizalom hiányával hárította el, és az előrehozott választások mellett érvelt. Arra a felvetésre, hogy megegyezés híján mi történik például az uniós pénzekkel, ha mégis marad a kormány, a Fidesz elnöke azt válaszolta: a haza nem lehet ellenzékben, ezért ők folyamatosan a kisebbségi kormányzás problémáit sulykolják majd, így fokozva a bizonytalanságot.

A lap szerint Járai Zsigmond volt jegybankelnök a konzultáción arról beszélt, hogy az állami újraelosztás mértékét a GDP 40 százalékában határoznák meg, az adóelvonás mértéke pedig 30 százalékra csökkenne.

A "Megállapodást a jövőnként" kiáltványt aláíró 22 szervezet - köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Befektetői Tanács, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara - képviselői kedden konzultáltak Orbán Viktorral, aki Matolcsy György volt fideszes gazdasági miniszterrel, Varga Mihállyal, a Fidesz gazdasági kabinetvezetőjével együtt vett részt a zártkörű tanácskozáson.
A megbeszélés után Orbán Viktor újságíróknak azt mondta, a Fidesz új egyezséget ajánl az üzleti élet szereplőinek, amelynek eredményeképpen tíz év alatt egymillió új legális munkahely jöhet létre. Orbán Viktor arról is beszélt, jó esély van arra, hogy a választásokat követően komoly megállapodások jöjjenek létre a parlament, a politika és az üzleti élet képviselői között.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági növekedés megindulásához az kell, hogy a jelenlegi kormány távozzon, "minél hamarabb, annál jobb". Hangsúlyozta: Magyarországon a sikeres kormányzáshoz szükséges közbizalom megszűnt, a bizalom újraépítésének egyetlen módja pedig az előrehozott választás.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pénteken az MTI-nek a Hírszerző írása kapcsán azt mondta, a cikkben leírtak egy része benne van a Fidesz Erős Magyarország programjában, illetve szerepelt korábbi fideszes nyilatkozatokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását