2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Sok a korai baba

Kétszer annyi koraszülött baba van Magyarországon, mint az uniós átlag. Itthon minden tizedik csecsemő idő előtt jön világra. A koraszülöttek több mint 10 százaléka valamilyen fogyatékkal éli az életét.
2008. június 1. vasárnap 01:37 - Hírextra
Virág 23 hetesen született februárban. Azóta inkubátorban van.

"Nekem még ő az első és nagyon bízom benne, hogy minden rendben lesz. Ennek így kell, hogy legyen" - mondta a mamája.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikáján tavaly 700-nál is több koraszülöttet ápoltak. Az ilyen csecsemők sokkal több veszélynek vannak kitéve, mint azok, akik időben jönnek világra.

"Vannak olyan szervek, szervrendszerek, amelyek a méhen kívül már nem tudnak úgy fejlődni, mint a méhen belül. Például ilyen a vese, vagy ilyen az agy" - ismertette a koraszülötteket fenyegető veszélyeket Nobilis András, a SOTE gyermekgyógyásza.

Az idő előtt született gyerekek több mint 10 százaléka fogyatékkal élő lesz. Szombaton, a koraszülöttek világnapján arra hívták fel a figyelmet, hogy a koraszülés részben megelőzhető.

"Az anyuka életmódja, cigaretta, sőt a drogok használata. Ezek mind, mind erős rizikó faktorok" - mondta Jánosi Ágnes gyermekápolónő.

Akár egy lyukas fog is növelheti a koraszülés esélyét. De problémát okozhat az is, ha az állapotos nők nem pihennek eleget, vagy túl sokat stresszelnek a munkahelyükön.
Forrás: www.hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását