2024. május 2. - Zsigmond

Ne adjunk vizet a babának!

A hat hónaposnál kisebb gyerekeknek egyáltalán nem lenne szabad vizet inniuk, emlékeztetik a szülőket a baltimore-i Johns Hopkins Gyermekközpont orvosai. A túl sok víztől egy potenciálisan életveszélyes állapotba, "vízmérgezésbe" kerülhetnek a kicsik.
2008. május 22. csütörtök 13:24 - Hírextra

Már a legkisebbeknek is van szomjúságot jelző reflexe - mondta Jennifer Anders, a központ egyik sürgősségi gyerekorvosa. Ilyenkor a legjobb ital számukra az anyatej, vagy az arra leginkább hasonlító folyadék, a tápszer.

Mivel a babák veséje még nem elég érett, a túl sok víztől testük nátriumot veszít és vízvisszatartás alakul ki. A nátriumhiány hatással van az agyi aktivitásra, ezért a vízmérgezés első jelei közt lehet a csecsemők ingerlékenysége, álmossága és egyéb mentális jelek. A tünetek közé tartozhat az alacsony testhőmérséklet (36,1 Celsius fok alatt), az arc puffadtsága, vagy duzzadtsága és rohamok.

A tünetek nagyon enyhék lehetnek, ezért a szülők már csak a rohamokra figyelnek fel általában. Ha ilyenkor a kicsik azonnali orvosi ellátást kapnak, a rohamnak nagy valószínűséggel nem lesz hosszan tartó kihatása.

A hat hónaposnál kisebb csecsemők italai közül a vizet teljesen ki kellene iktatni - állítja Anders. A szülőknek érdemes elkerülniük azt is, hogy túlhígított tápszereket és a gyerekeknek szánt, elektrolitokat tartalmazó italokat itassanak a csecsemővel.

Nagyobb csecsemőknél és kisdedeknél már lehet helye a kisebb mennyiségű vízfogyasztásnak, például szorulás, vagy hőség esetén, ám ezt is ajánlott egyeztetni a gyerekorvossal. Az egyszeri adag ne haladja meg ilyenkor sem a 30-55 grammot, tanácsolják a szakemberek.

Ha vízmérgezés jeleit, vagy rohamot tapasztal a szülő kisgyerekénél, azonnal forduljon orvoshoz - tanácsolta Anders.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását