2024. április 27. - Zita

Nem lettek AIDS-esek a babák

Két HIV-fertőzött anya szült HIV-negatív, tehát egészséges gyereket (szükségképpen császármetszéssel), egy harmadik "negatív" baba érkezését a napokban várják - jelentette be pedagógusok, védőnők, iskolaorvosok körében megtartott előadásán a minap dr. Szl
2008. május 20. kedd 10:19 - Hírextra

A ma még gyógyíthatatlan betegség, az AIDS a HIV-vírussal való fertőzöttség révén alakulhat ki a szervezetben. A vérvétellel, két lépcsőben történő HIV-szűréseknek azért is nagy a jelentőségük, mert segítségükkel idejében felismerhető a fertőzöttség, s megkezdhető az állapot karbantartását lehetővé tevő vírusellenes kezelés. Annak a hatékonyságára pedig meggyőző bizonyíték az egészséges, HIV-vírustól mentes szervezetű gyerekek születése.

A HIV fertőzöttek aránya gyorsabban nő a fiatalok körében - tudatta dr. Szlávik János Késleltetett AIDS hullám Magyarországon című előadásában, az Országos Egészségfejlesztési Intézet - pedagógusok, védőnők, iskolaorvosok számára szervezett - konferenciáján.

Míg 2007-ben 120 új fertőzöttet diagnosztizáltak, azaz minden harmadik napra jutott egy új eset, a mostani trendet figyelve, idén már 200 lehet az esetszám.

- Mivel ma már sokat tudunk a betegségről, a vírus szaporodásának gátlásáról, tanárként is érdemes tudatni a diákokkal, hogy az időben felismert és kezelt fertőzés karbantartható - hangsúlyozta a szakorvos. - Hazánkban ma minden érintett számára elérhető mennyiségben létezik gyógyszer. A kombinált kezelés (reggel és este nyolc tabletta) segítségével meg lehet akadályozni, hogy az állapot AIDS-be forduljon át. Aki nálunk e kór miatt hal meg (évente négyen, öten ), az nem tudta magáról, hogy fertőzött, így nem ment időben orvoshoz. Főleg vidéken fordulhat ez elő - tette hozzá.

A fertőzöttek száma a világban jelenleg 40 millió. Kilencvenöt százalékuk a fejlődő országok területén él, leginkább Afrika Egyenlítő alatti területein. A mintegy másfélezer hazai fertőzött között 1123 a férfi, 162 a nő, és 162 személyt az úgynevezett anonim csoportban tartanak számon, Szlávik doktor szerint ők a be nem vallott homoszexuálisok. A szakember 2-3 ezerre teszi a fertőzöttek tényleges számát, akik között egyre több a lány.

A kór elleni küzdelemben 1995-ben állt be fordulat, azóta a kombinált kezeléssel akár évtizedekig karban tartható a HIV. A vírusellenes (antiretrovirális) kezelés hatékonyságára említette példaként a májusban született kisbabákat Szlávik doktor, kiemelve, hogy ezzel bebizonyosodott: a gyógyszert szedő fertőzött az esetek legalább háromnegyed részében nem jelent veszélyt sem saját magzatára, sem a környezetére nézve.

Az üzenetet a szakember nemcsak az őt hallgató pedagógusoknak szánta, hanem azoknak az orvoskollégáknak is, akik nem merik elkezdeni a diagnosztizált fertőzött kezelését, hanem elküldik őt a fővárosba, a Szt. László kórházba. Minden megyében előfordulnak új esetek, általában 10-20 közötti számban. Míg az északnyugati illetve az északkeleti megyékben 30 körüli, Pest megyében 83, Budapesten pedig 741 HIV fertőzöttről tudnak a 2007-es évvel zárt statisztikák alapján.
A felvilágosítás továbbra is követendő pedagógiai és társadalmi feladat, a köztudatban kell tartani a szűrések fontosságát és megbízhatóságát. Ahogyan 1986 óta nincs ellenőrizetlen vérátvitel, úgy nincsenek álnegatív leletek sem, mert az első tesztet szándékosan túl érzékenyre fejlesztették. Így inkább az fordul elő, hogy a második teszt nem erősíti meg a fertőzöttség gyanúját. A szűrés az esemény után 4-6 hét elteltével teljesen biztonságos laboratóriumi eredményt ad.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását