2024. április 18. - Andrea, Ilma

Cukorbetegeknek mediterrán étrend

A gyümölcsben és zöldségben gazdag mediterrán diéta, melynek szívbetegségek elleni védőhatása már ismert, segíthet megelőzni a cukorbetegséget is, közölték spanyol kutatók pénteken.
2008. május 30. péntek 08:50 - Hírextra
A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik szorosan követik ezt az étrendet, 83 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki a kettes típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, mint azoknál, akik nem így étkeznek.

"Az újdonság abban áll, hogy eredetileg egészséges embereknél tudtunk kimutatni összefüggést a mediterrán jellegű táplálkozás és a cukorbetegség kialakulása között" - mondta Miguel Martinez-Gonzalez, a Navarra Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 180 milliónál több diabéteszes ember él a világon, ráadásul ez a szám 2030-ra vélhetően megduplázódik, ahogy egyre több nemzet követ nyugati mintájú életmódot. 2-es típusú az összes diabéteszes eset 90 százaléka, és szoros kapcsolatban áll az elhízással és a szívbetegségekkel.

A kutatók tanulmányukban 13 ezer, átlagosan 38 éves volt egyetemi hallgató adatait elemezték, akik egészségügyi előzményei közt nem szerepelt cukorbetegség. Étkezési szokásaikat és egészségi állapotukat átlagosan négy évig követték.

Az önkéntesek a követéses vizsgálat kezdetekor részletes kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról. Azok, akik a mediterrán diéta szerint sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olívaolajat ettek, valamint kevés vörös húst, tejterméket és alkoholt, kisebb eséllyel lettek diabéteszesek. Mindössze 40 embernél fejlődött ki cukorbetegség a tanulmány ideje alatt.

Martinez-Gonzalez szerint mindenképpen további vizsgálatokra lesz még szükség e tárgykörben, azt azonban fontosnak tartja, hogy a védőhatás kiterjed az idősebbekre, dohányosokra és azon önkéntesekre is, akiknek családjában volt előzménye a cukorbetegségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását