2024. április 23. - Béla

Mit eszünk ma?

Egy ország vezetése nagyon komoly munka. A politikai kesze-kuszaságok, a másik oldal támadásai, és az ellentámadások rengeteg energiáját felemészthetik az átlag képviselőnek. A parlamenti munka mellett a rengeteg utazás is viszi az időt, és fárasztja az á
2008. június 1. vasárnap 17:40 - Hírextra
Figyeljünk magunkra!

Ám ő is emberből van, így fontos odafigyelnie arra, hogy a szellemi frissességét folyamatosan megtartsa. A képviselőnek nemcsak fizetése, de hatszámjegyű költségtérítése is van, mert hát költségei még neki is vannak. Egy-két asszisztens jó, ha szaladgál körülöttük. No, nem kávéfőzésre, mert azt ők is tudják. Hetente többszáz oldalnyi anyagot kapnak szellemi elfogyasztásra, és ebben mindig szükségük lehet egy nagyétvágyú beosztottra. A lelkes jogász vagy egyéb szakos segítő, aki esetleg nyelveket is beszél, rendszeresen átrágja magát az infó hegyen, majd a lényeget összefoglalja a képviselőnek. Így ő már okosan, és felkészülten szunyókálhat a padsorok között.



Hogyha az átlag képviselő egy, a fővárostól távoli, átlag településen él, akkor a parlamenti munka idejére szállásköltség-térítés is jár neki. Ez persze attól is függ, hogy mennyit kell neki utaznia, amíg behajthat a Kossuth téri parkolóba. Régen előfordult, hogy az átlagnál élelmesebb honatya vagy honanya a budapesti lakásából átjelentkezett a dédihez, aki Nyíregyháza mögött lakott egy másfél fős településen. Így rögtön megnövelhette a számlájára érkező pénzek nagyságát. Persze a mai átlag képviselő már nem tesz ilyet, hiszen az csúnya dolog lenne, ráadásul az átlag állampolgár is jól át lenne verve a nagy büdös palánkon.

Szóval, amikor már az utazás és az alvás is le van rendezve, szóba kerül a mindennapi parlamenti bezártságot enyhítő étkezés ügye is. A fárasztó szavazások, a pártállam által kikoptatott kemény ülések nagyon elfáraszthatják az átlag képviselőt, így rendszeresen szüksége van arra, hogy felfrissítse magát az épület éttermében. Ami egyébként igazán gyönyörű.

Üzletág

A „Protokoll Rendezvények Üzletága” című országházi egység biztosítja a szellemi vezetőink gyomortartalmának rendben tartását. Ezt egy iskolában egyszerűen suli-büfének hívják.
Az elegáns környezetben rengeteg széplány figyeli a kiéhezett képviselők igényeit. Nemcsak hideg, de meleg ételeket is lehet rendelni, kezdve a bundás kenyértől a komolyabb falatokig. Lehetőség van helyben falatozni, vagy a házon belül bárhol megpihenni.

(Csak egy példa: Gyurcsány Ferenc havi 231 900 Ft-ból kosztolt áprilisban, míg „párja”, Orbán Viktor: 231 900 Ft tiszteletdíjból és 162 330 Ft-os költségtérítésből oldotta meg a benti mindennapokat.)

A figyelmes üzletági alkalmazottak a fogyasztói árakat is igyekeztek a szűkös képviselői keretekhez igazítani. Itt meg kell állni egy pillanatra és főhajtással adózni azok előtt a magyar állampolgárok előtt, akik főállású alkalmazottként folyamatosan dolgoznak a t. házban. Persze nekik is itt kell enniük, mert ha az utcáról rendelnének pizzát, a hosszas bezsilipelés alatt bizonyára minden tönkremenne.

De lássuk a medvét

Egy finom húslevest zöldségekkel már 280 Ft-ért lehet elkortyolni. A rendszeres bejáróknak lehetőségük van menüt is rendelni 820 Ft-os napi egységáron. Ez egy levest és egy második fogást is tartalmaz. Aki szeretne egy jó parajfőzeléket enni, annak 430 Ft-ért ezt is kiadják, és hozzá 60 Ft-ért szakszerűen megfőtt tojást is falatozhat. Az ínyenceknek persze izgalmasabb fogások is feltálalhatók. A Mátrai borzaska 1290 Ft, a Roston borda brokkoli mártással 1250 Ft. Persze a szomjak oltásáról sem feledkeznek el. Üdítők sokasága, kávék, teák, és mindenféle alkohol tartalmú italok állnak a keményen dolgozók rendelkezésére. Igaz, hogy a műanyag poharakat kiiktatták a rendszerből, de akad bőven üveg és porcelán is a kínálatban. Ja, és a csokikat sem szabad kihagyni, amelyek egyéb édes társaikkal, és hűtött szendvicsekkel együtt díszítik az étterem hatalmas, üvegezett pultját.

És, ha még valaki nem elégedett volna meg az eddigiekkel, álljon itt a hétfői (május 26.) kínálat:

Levesek:
Gulyásleves, Húsleves daragaluskával, Őszibarack krémleves

Vadász étterem specialitásai:
Cézár saláta csirkemellel, Rosé kacsamell vajas párolt zöldségekkel

Frissensültek:
Csirkemell sajttal töltve, Tengeri hal Orly módra, Rántott brokkoli

Készételek:
Borsos tokány, Mustáros, bazsalikomos csirkecomb

Köretek:
Tarhonya, Burgonyapüré, Párolt rizs

Tészta/Vegetáriánus:
Milánói spagetti

Főzelék:
Kapros tökfőzelék

Feltétek:
Vagdalt, Főtt tojás

Éttermi meleg tészta:
Vajas-kenyérpuding vanília öntettel

A Kávézóban az Egri borvidék termékei adtak rövid sanzonestet az érdeklődők számára.

További szereplők voltak:
Rántott húsos szendvics, szalámis bagett, bundás kenyér, rántott hal és társai.

A koleszterin és kalória háború között egyébként aznap szavaztak a Legfelsőbb Bíróság elnökéről, az adatvédelmi ombudsmanról, a jövő nemzedékének országgyűlési biztosáról, a különböző tévé kuratóriumi tagjairól is.

Az is fontos volt, bár a rántott húsos szendvics mindenkit levert!!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását