2024. április 19. - Emma

Küzdelem a cukorbetegség ellen

A gyógyítás mellett nagy hangsúlyt helyez az egészségügyi minisztérium az egészség megőrzésére - mondta Székely Tamás tárcavezető szerdán az Aranytíz Művelődési Központban, a cukorbetegség elleni harc jegyében tartott tájékoztatón.
2008. május 22. csütörtök 07:33 - Hírextra

A népegészségügyi program fontos része a cukorbetegség - különösen annak kettes típusa - elleni harc, a rák, valamint a szív- és keringési betegségek elleni küzdelem mellett - közölte a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy ez nemcsak egy tárca ügye. Összkormányzati szintre kell emelni a diabétesz elleni projektet, hiszen része van benne már az iskolai felvilágosításnak - ez az oktatási minisztériumhoz tartozó ügy -, de teendője akad a szociális ügyekért felelős tárcának és több más, különböző minisztériumhoz tartozó intézménynek.

Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, a program fővédnöke kislánya betegsége miatt nem tudott eljönni a rendezvényre, de levélben üdvözölte a kezdeményezést, amelyben összefoglalta, miért tartja fontosnak a program támogatását, a megelőzés és a szűrés fontosságát.

Magyarországon 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, de megközelítőleg 800 ezer embernél még nem diagnosztizálták az esetleg már lappangó betegséget. Ezért alkották meg a tárca szakemberei a Diaktív nevű programot, amely egyaránt szól az orvosokhoz - egy részüknek ugyancsak egészségesebb életmódra kellene áttérniük, hiszen sokan közülük dohányoznak, elhízottak és keveset sportolnak - és a betegekhez.

A program részleteit Ábrahám Attila miniszteri megbízott ismertette. Újfajta kommunikációs stratégiát dolgoztak ki, amelynek része, hogy hírességekkel népszerűsítik az egészséges életmódot. Köztük van Farkasházi Réka és Nemcsák Károly színművészek - akik megjelentek a tájékoztatón is -, valamint Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos olimpiai bajnokok, akik éppen edzőtáborban vannak.

A kampány november 14-ig, a diabétesz világnapjáig tart. Jelszava a választás: azaz döntés a kevésbé hizlaló ételek és a mozgás, vagyis az egészség javára.

A Diaktív programot az Eli Lilly Hungária Kft. finanszírozza, amely már eddig is több magyarországi szűrő- és egészségmegőrző programot támogatott. Sidney Taurel, az Eli Lilly igazgatótanácsának elnöke részletesen beszámolt cége globális elkötelezettségéről és a diabétesz "járvány" visszaszorításáért eddig végzett munkájukról.

Sidney Taurel az MTI-nek elmondta, hogy 14 millió forintot fordítanak a kampány támogatására.
Farkasházi Réka, a Barátok közt című tévésorozat népszerű színésznője elmondta, családilag is érintett a cukorbetegség elleni harcban és megtisztelőnek érzi, hogy felkérték erre a feladatra. Nemcsák Károly, a futball színészválogatott vezetője a mozgás szerepét hangsúlyozta.

A program során nagyszabású kommunikációs kampánnyal, televíziós, rádiós és sajtóhirdetésekkel, tájékoztató kiadványokkal, wellnessutak nyerési lehetőségével ösztönzik majd életmódváltásra a cukorbetegeket, illetve a ma még egészséges embereket - hangzott el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását