2024. április 26. - Ervin

Dobrev Klára: Folytatni kell a harcot

A Liliom program 2005-ös indulása óta 4,2 százalékról 8,6 százalékra emelkedett az államilag finanszírozott méhnyakszűrésen részt vevő hölgyek száma és kevesebben haltak meg ebben a betegségben - hangzott el az Egészségügyi Minisztériumban kedden tartott
2008. április 1. kedd 14:50 - Hírextra
A Liliom programsorozat egyik legnagyobb eredménye, hogy amíg 2006-ban 500 liliomot dobtak a Dunába - ennyi nő halt meg egy év alatt ebben az elkerülhető betegségben - addig tavaly már "csak" 416 virág úszott a Lánchídtól az Erzsébet hídig, azaz a program indulása óta nyolcvannéggyel csökkent az ebben a betegségben elhunytak száma.

Ez azonban még mindig igen sok, hiszen vannak olyan országok, ahol 90 százalékos a szűrésben részt vevők száma és szinte alig hal meg valaki ebben a kórban.

Érdekes adat, hogy míg nőgyógyászati magánrendelőkbe a 25-65 év közötti nők 25-30 százaléka megy el, az ingyenes három évenkénti szűrésre buzdító-invitáló levél nyomán még mindig csak 8,6 százalék jut el az orvoshoz.

Nem pénzkérdésről van tehát szó elsősorban - tette hozzá Dobrev Klára, a program fővédnöke. Vannak olyan régiók - mint Skandinávia - ahol gyakorlatilag nem halnak meg ebben a betegségben a nők, mert szinte mindenki elmegy a szűrésekre és az időben felismert méhnyakrák gyógyítható.

Dobrev Klára hozzátette: ez a 8,6 százalék és a magánrendelőkbe elmenő nők aránya is csekély az Európai Uniós átlaghoz képest, amely meghaladja a 70 százalékot. A szűrésre való buzdítás és felvilágosítás folytatódik tehát, folytatni is kell ezt a harcot, amíg csak egy nő is meghal méhnyakdaganatban.

Egy másik alattomos betegségre is felhívta a figyelmet a fővédnök: a II. típusú diabéteszre, amely összefügg az elhízás növekedésével. Tíz év alatt átlag 4,5 centiméterrel nőtt a nők derékbősége. Nagyon fontos tehát az egészséges táplálkozás, a mozgás.

A Liliom programhoz nyereményjáték is kapcsolódott, amely igen sikeresnek bizonyult. Több mint 47 ezren vettek ezen részt 2005 óta. A résztvevők 42 százaléka eddig soha vagy öt évnél régebben vett részt szervezett szűrésen.

Ha nem is volt mindenki szerencsés a nyereménysorsoláson, mégis jól járt, hiszen megvizsgáltatta magát és remélhetőleg ezt fogja tenni a jövőben is.

A nyereményjáték legszerencsésebbje, Erdei Istvánné Békéscsabáról egy kétszemélyes utazáson vehet részt Skandináviában - azaz oda utazhat, ahol élen járnak a méhnyakrák megelőzésében és gyógyításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását