2024. április 20. - Tivadar

Az MDF törvénymódosítást kezdeményez

Az MDF törvénymódosító javaslatot dolgoz ki a segélyezés mai gyakorlatának megváltoztatására azzal a céllal, hogy a segélyezetteket munkára ösztönözzék - mondta Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerdán, Budapesten.
2008. május 28. szerda 13:45 - Hírextra
Az MDF módosító csomagjával - amelyben több törvény módosítására tesznek javaslatot - azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok a szociális célra kapott állami forrásokat a helyi igények alapján szabadon átcsoportosíthassák - mondta a politikus sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a normaszöveg elkészítése után a javaslatot még a nyár folyamán megküldik a többi parlamenti pártnak.

Azt szeretnénk, hogy ötpárti megállapodással kerüljön ez a javaslat a Ház elé, ezért egyeztetést kezdeményez a párt a többi parlamenti frakcióval - mondta az MDF elnökhelyettese.

Hock Zoltán azt hangsúlyozta, hogy céljuk a munkára ösztönzés. A párt álláspontja szerint a munkanélkülieket azzal lehet igazán segíteni, ha olyan segélyezési rendszer épül ki, amely segít az érintetteknek abban, hogy mielőbb visszakerüljenek a munkaerő piacra. Ezért a segélyért munkát típusú lehetőségeket - a helyi adottságok kihasználásával - jelentősen szélesíteni kell, és általánosan elfogadottá kell tenni - hangsúlyozta a politikus, majd hozzátette: ehhez az önkormányzatok döntési jogosultságait szükséges szélesíteni.

Kérdésre válaszolva Hock Zoltán közölte: már van több olyan önkormányzat, amely a közelmúltban helyes irányban indult el. Kitűzött céljaikkal egyet lehet érteni, ám a helyi rendeletek törvényellenesek. A mostani kezdeményezéssel azt is szeretnénk elérni, hogy legyen meg a törvényi felhatalmazás ahhoz, hogy az önkormányzat a helyi igények szerint tudja átcsoportosítani a szociális célra kapott állami támogatást közmunkákra, közhasznú munkákra - fejtette ki a politikus.

Hock Zoltán példaként Salgótarjánt említette, ahol - mint mondta - viszonylag magas a munkanélküliség, ezért éves szinten 600 millió forintot fizet ki segélyezésre az önkormányzat, amiért semmiféle ellenszolgáltatást nem nyújtanak az érintettek. Ugyanakkor 120 millió forint az, amit a város közcélú munkára tud fordítani. Kívánatos lenne ezen az arányon változtatni - vélekedett.

A politikus közölte: a kormány utóbbi években tett intézkedései következtében 35 százalékkal nőtt a segélyezettek száma. Úgy vélte, az eddigi lépések felerősítették a fekete gazdaságba való beáramlást, a jövedelmek eltitkolását, és rontották a járulékfizetési morált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását