2024. április 26. - Ervin

Nem is lusták a lajhárok

Ahelyett, hogy naponta 16 órát aludna, ahogyan a fogságban tartott állatoknál megfigyelték, a vadonban élő lajhár kevesebb, mint 10 órát alszik - sugallja egy új kutatás. A kutatók Panama esőerdeiben élő lajhárokat fogtak be, és szerelték fel őket olyan k
2008. május 14. szerda 16:26 - Hírextra
A kutatók szerint a vizsgálat fényt vethet az emberi alvási rendellenességekre is.

Niels Rattenborg vezető kutató szerint a vizsgálat első alkalommal demonstrálja, lehetséges az alvás rögzítése vadon élő állatoknál. "A legizgalmasabb eredmény az, hogy a lajhárok naponta csak 9,6 órát alszanak, mely sokkal kevesebb, mint ami az emberek tudatában él az állatokról, és amit korábban fogságban tanulmányozott lajhároknál megfigyeltek. Így lehet, hogy mozgási sebességüket illetően még megfelelő a lajhár kifejezés, ám alvási szükségleteiket illetően nem, mivel úgy tűnik nem alszanak túl sokat".

A vizsgálat olyan jellegzetességek után próbál kutatni, melyek előre jelzik, hogy az állat többet vagy kevesebbet alszik-e más fajoknál. Mindez fényt vethet az alvási funkcióra - mondja Rattenborg.

Az állatoknál változó a szükséges alvásmennyiség. A pitonok például naponta 18 órát alszanak, míg a zsiráfok mindössze két órát. A vadon élő lajhároknál az alvási minták vizsgálatának érdekében, német, svájci és amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan apró készüléket, mely alvással kapcsolatos agymintákat figyeli.

A kutatók három, füstös háromujjú lajhár nőstényt fogtak be a panamai Barro Colorado sziget esőerdeiben. Az állatokra felhelyezték az adatrögzítőket, majd elengedték őket. Amikor néhány nap múlva ismét elfogták a lajhárokat, a mérések azt mutatták, azok naponta átlagosan 9,6 órát aludtak, összehasonlítva a fogságban tartott állatok 16 órájával.

Dr. Neil Stanley alvási rendellenességekkel foglalkozó szakértő szerint, az állatok úgy tűnik, fogságban hajlamosabbak többet aludni, mint ott, ahol minden szükségletüket ki tudják elégíteni. "Ösztönös, hogy az állatok természetes élőhelyükön kevesebbet alszanak, mint fogságban. Ezen technológia lehetőséget ad bizonyítani, mindez igaz".

Az alvásfunkció több éves kutatása ellenére, még mindig számos megválaszolatlan kérdés van. Azt tudják, hogy az alvás fontos szerepet játszik a normál mentális funkciók fenntartásában, ám annak precíz mechanizmusai még mindig tisztázatlanok.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. május 15. 23:48

Innen lett...
""Nem is lusta a lajhár
* Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. május 15., csütörtök 15:25
Lassan mozog a lajhár, de egy friss tanulmány szerint a dzsungellakó nem alussza át a nap kétharmadát.
Alvási szokásokat monitorozó eszközzel figyelték meg a Panama esőerdeiben élő lajhárt, hogy végére járjanak a köztudatba beépült mítosznak, miszerint az állat naponta legalább 16 órát alszik. A német Max Planck kutatóintézet tudósai szerint eddig tévedésben éltünk, mert a lajhár kevesebb mint tíz órát alszik naponta.
Lassú mozgása miatt továbbra is nevezhetünk valakit lajhárnak, de más hasonlatot kell kitalálnunk a sokat alvókra. A természetes élőhelyükön megfigyelt állatok átlagosan 9,6 órát aludtak naponta, sokkal kevesebbet, mint amit a fogságban tartott állatoknál tapasztaltak a kutatók.
A német kutatók szerint a Royal Society tudományos lapban publikált eredményeket az emberek alvási rendellenességének a vizsgálatánál is hasznosítani lehet.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
Most először sikerült bebizonyítani, hogy a vadállatok alvási szokásai is megfigyelhetők, állítja Niels Rattenborg, a kutatócsoport vezetője. A tudósok megpróbáltak rámutatni azokra a jellegzetességekre, amelyek alapján megjósolható, hogy melyik állat alszik többet vagy kevesebbet, mint a többi. Az állatok alvási szokásai nagyon eltérőek, írja a BBC. A pitonok például 18 órát alszanak naponta, a zsiráfoknak azonban napi két óra is bőven elegendő.
A lajhárok vizsgálatához német, svájci és amerikai tudósok kifejlesztettek egy apró szerkezetet, amely monitorozni tudja az állat agyát. Elfogtak három lajhárt, felszerelték rájuk a készülékeket, és szabadon eresztették őket. Néhány nap elteltével ismét elfogták őket  nyilván nem tudtak messzire elfutni a kutatók elől , így könnyen leleplezték az alvási szokásaikat.""
Don Caló
2008. május 15. 21:21
MMR, Lendva, "forrás" várományos ma este ez? Ez azzz? ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását