2024. május 11. - Ferenc

Fürdőkörkép az országban

Ha végre itt a nyár…pár hete pont így kezdtem a Balaton vízminőségéről szóló írásomat. Akkor viszont még nem volt igaz a mondatom eleje. Még nem volt nyár, mára viszont úgy tűnik, hogy megérkezett. Kinyitottak a strandok, és a hétvégén már a fürdőző
2008. május 14. szerda 10:20 - Malina Adrienn


Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Mezőkövesd közponjától 4 km-re fekszik a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. A 11 hektáros parkosított fürdő 8 szabadtéri medencéjéből 4 gyógyvizes. A szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére. A kalcium - magnézium - hidrogénkarbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz több, mint 60 éve áll a gyógyulás szolgálatában.

1968 óta pedig hivatalosan is gyógyvíz minősítésű, amely alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek gyógyítására, kezelésére. Javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét. A Zsóry-fürdőtől 400 m-re 1986-ban 156 ágyas Megyei Reuma Kórház épült, melynek legfőbb terápiás lehetőségét, a balneoterápiát szintén a fürdő biztosítja.

Árak
A felnőtt belépő ára 1200 Ft; az ifjusági belépő 930 Ft. Egy hét napos felnőtt bérlet 7200 Ft; ugyanez ifjusági bérletben, hét egymást követő napon 5580 Ft. Masszázsért 30 percre 2000 forintot kérnek, de akinek úszósapkára van szüksége 300 forintért hozzá is juthat.

Balaton régió

Zalakaros

A közel 800 éves települést valójában a 35 éve feltárt termálvíz tette nemzetközileg ismertté. A szénhidrogén kutatófúrás során lelt 96C-os termálvíz nátriumkloridos és hidrogénkarbonátos hévíz, amely a jodid és bromidion tartalma miatt a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható. Az elismert gyógyvíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos izületi betegségek esetében, az ortopédia, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott.

A fedett fürdő egész évi nyitvatartása mellett a termálstrand szezonálisan üzemel. A csaknem 4000 négyzetméter vízfelületű medencék közül bárki kedvére válogathat. A gyógyulni vágyók a 32-36 C-os gyógy- és termálvizes ülőmedencéket, a pihenni regenerálódni óhajtók a termál medencéket, míg a sportolni és aktívan fürdőzni vágyók a feszített vízfelületű sportmedencét és az 1999. márciusában Magyarországon elsőként megnyitott fedett élményfürdőt választhatják. Az élményfürdő 10 különböző vízi attrakcióval kecsegtet.

Az igényesen kialakított gyógycentrumban a gyógyvizes ülőfürdő a CO2 befúvással pezsgőfürdő, termálmedence és jacuzzi medence áll a vendégek rendelkezésére.

Árak
Fedettfürdő, medencefürdő: 1300 Ft; strand fürdőjegy: 1300 Ft; Gyógycentrum élményfürdővel: január 1. - május 31. 2250 Ft, június 1. - augusztus 31. 2400 Ft; Kedvezményes fürdőjegy diákigazolványra történő kiszolgálás 18 éves korig: 930 Ft

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

Kehidakustány egy kis település Keszthelytől, Balatontól csupán 18 km-re, a Zala völgyében. A fürdő 2.600 m2 vízfelülettel, 13 medencével, több mint 2000 ingyenesen használható nyugággyal várja a strandolni vágyókat.

A kehidai gyógyvíz 49 ˚C-os kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos, kénes, radont nem tartalmazó minősített gyógyvíz. Alkalmas idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémák megelőzésére és gyógyítására.

A fedett élményfürdő háromszintes, mediterrán hangulatú átriumos belső kialakítással. Az élménymedencék buzgárokkal, nyakzuhanyokkal, masszázs ágyakkal, pezsgő szigettel, sodrómedencével kínál változatos fürdőzést. Igazi szenzáció a 94 méter hosszú beltéri csúszda fény- és hangeffektekkel. A szabadtéri strandon élménymedence gejzírekkel, a medence közepén pool bárral, gyermekpancsoló, hullámmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, pihenő és napozó teraszok (naturistáknak is) szolgálják a családok kényelmét. A fürdő vasárnaptól csütörtökig este nyolcig, péntek–szombat tízig van nyitva.

Árak
A fürdőt három zónára osztották fel, a zónákba 2 és 3 órás, valamint egész napos jegyek válthatók. Hétvégén a legolcsóbb felnőtt egész napos jegy 1600, a legdrágább 3100 forint. Két felnőttnek két gyerekkel érdemes családi jegyet kérni, hatéves korig a gyerekeknek ingyenes.

Hévíz

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza.

A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 48 órán belül teljesen kicserélődik. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat. A hévízi tó jótékony hatását ivókúra keretében is kifejtheti, így a gyomor- és emésztési bántalmak kezelésére alkalmas.

Árak
Napi egyszeri belépéssel: 3 órás 1500 Ft; 4 órás 1600 Ft; 5 órás 1900 Ft; 6 órás 2200 Ft; Napijegy 2800 Ft; Diák jegy (3 órás) 1000 Ft; Nyugdíjas jegy (3 órás) 1000 Ft; Csoport kedvezmény 20 fő felett 5% (3 órás) 1425 Ft

A magyarországi fürdőhelyek itt még nem érnek véget. Szerencsére hazánk bővelkedik a termál és gyógyhatású vizekben, és sok helyen ez ki is használják. Érdemes felkeresni a strandokat - ha időnk és pénztárcánk engedi – akkor is, ha csak hűsölni akarunk, és akkor is, ha gyógyulni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását