2024. május 12. - Pongrác

Fürdőkörkép az országban

Ha végre itt a nyár…pár hete pont így kezdtem a Balaton vízminőségéről szóló írásomat. Akkor viszont még nem volt igaz a mondatom eleje. Még nem volt nyár, mára viszont úgy tűnik, hogy megérkezett. Kinyitottak a strandok, és a hétvégén már a fürdőző
2008. május 14. szerda 10:20 - Malina Adrienn


Római Strandfürdő

A terület mar a római korban ismert vízadó térség volt. A források környékét szent helyként tisztelték és megtalálták a régészek a strandterületen a szentély alapfalait is. A legutóbbi ásatások eredményeként előkerültek a forrásfoglalások nyomai, építmény részletei. Régészeti feldolgozásuk folyamatban van. Mátyás király korában a területen levő tó partján kórház létesítéséről tudunk.

1930-ban megalapították a Római Fürdő Rt-t. 1964-ben megnyílt az újjávarázsolt strand, mely a mai napig megőrizte akkor kialakított formáját. 2000-ben a strand három medencéjét korszerűsítették: a medencék szűrőforgatóval lettek felszerelve. A strandmedence élménymedencévé alakult csúszdával, nyakzuhannyal és pezsgőztetővel, a gyermekmedence pedig játszóparadicsommá vált a kicsik legnagyobb örömére.

Három medence várja a forró nyári hónapokban a kilátogató vendégeket. A vízösszetétele stabil, alacsony oldottanyag-koncentraciójú kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos langyos karsztvíz. A fürdő minden csütörtökön 50 százalékos belépődíj kedvezménnyel várja a kicsiket és nagyokat.

Árak
Hétközben: Felnőtt 1500 Ft; Gyerek, nyugdíjas, délután 1000 Ft; Családi (2+2fő) 4000 Ft
Hétvégén: Felnőtt 1700 Ft; Gyerek, nyugdíjas, délutáni 1200 Ft; Családi 4600 Ft
A gyermekjegyek 2-18 éves korig érvényesek, a nyugdíjasjegyek pedig nyugdíjasigazolvány felmutatása esetén, vagy 62. életév betöltése után vehető igénybe.

Északkeleti régió

Hajdúszoboszló

A Hajdúszoboszló a gyógyturizmus gyöngyszeme. A 30 hektáros parkban elterülő strand május 1-től szeptember 30-ig tart nyitva. Nyaranta százezrek nyernek felüdülést 13 medencéjében, köztük a hullám, pezsgő, gyerek és élménymedencékben.

A Széchenyi terv jóvoltából 2002-ben teljesen megújult a strand infrastruktúrája, az Európai Uniós követelményeknek megfelelő új, vízforgató-szűrő rendszerben üzemelő medencék épültek. Az igazi szenzáció azonban az úgynevezett mediterrán tengerpart, mely 6200 m2-es vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. A fokozatosan mélyülő, hullámzó óriásmedence a csónakázótótól gáttal van elválasztva, látványát kalózhajó, világítótorony teszik teljessé. Homokos partja és a pálmafák a tengerparti fürdőzés élményét keltik.

Akinek még ennyi nem elég, azokra további izgalmak várnak az Aquaparkban. 2000-ben épült meg a strandon Magyarország első csúszdaparadicsoma. A megvalósításhoz nagy segítséget nyújtott az Európai Unió PHARE Regionális Kísérleti Programjától kapott pályázati támogatás és a Gazdasági Minisztérium kamattámogatása. A 12 méter magas indítótoronyból indulva kilenc különféle pályából választhatnak a nagy csobbanás szerelmesei. Van négypályás óriás-, kétféle kamikáze, óriás csavarcsúszda, "fekete lyuk", és "őrült folyó". Utóbbiakon kizárólag extra úszógumikkal szabad közlekedni.

Mivel az Aquapark kapacitása már az első két évben kicsinek bizonyult; ezért 2002-ben területét duplájára bővítették, valamint 3 új csúszdaelem épült (Niagara, big hole, twister), így a csúszdák összhossza meghaladja az 1 km-t.

Árak
Felnőtt fürdőbelépő: 1200 Ft; kedvezményes fürdőbelépő (diákok, nyugdíjasok, katonák, 60 év felett magyar igazolvánnyal rendelkezők részére): 800 Ft; Fürdőbelépő 16 óra után: 700 Ft; Éves fürdőbelépő: 100000 Ft

Eger

"A fürdők jóval a törökök bejövetele előtt már használtattak..." – olvasható Eger történelmében. A hevesi megyeszékhely fürdőkultúra több száz éves. Langyos vizű radioaktív gyógyforrásait minden bizonnyal a legkorábbi történeti időktől ismerte és használta az itt élő ember. Valószínűsíthető, hogy a város településhelyének kiválasztásában is szerepe volt a források létezésének. A török hódoltság alatt virágzott fel a város fürdőkultúrája. A híres török világutazó, Evlia Cselebi 1665-ben járt Egerben, s a városról szóló ismertetésében szól a hévizű fürdőkről.

Az egri termálfürdő épületét 1839 - 1840 között építették, bővítették, mely Pyrker egri érsek nevéhez fűződik. Az egri meleg víz gyógyhatásának kutatásával, vizsgálatával minden korban foglalkoztak, s a folyamatos fürdőfejlesztések révén, ma modern körülmények között élvezhetik a vendégek a víz gyógyhatását.

Az Eger Termál Kft jelenlegi formájában 2004-től működik. A Termál- és Strandfürdő 5,3 hektáros területen hét medencével, termál - és gyógyvízzel várja a vendégeket. A tervek szerint 2008. decemberétől várja vendégeit az északi régióban egyedülálló, nemzetközi szinten is ritkaságnak számító Török Fürdő. Az épületben nem csak medencék lesznek (ilidzsa), hanem a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is.

Árak
Felnőtt belépő: 1250 Ft; Gyermek, diák (23 éves korig), és nyugdíjas belépő: 1080 Ft; 60 év feletti egri lakhelyű nyugdíjas belépő: 490 Ft; Egri belépő (egri állandó lakosok részére): 800 Ft; Úszójegy (nyári szezonban csak hétköznapokon 6:00 - 8:00 óra között, és 16:30-tól zárásig) 550 Ft; Élménymedence 2 órás belépő: 700 Ft

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását