2024. április 25. - Márk

Strandolni és napozni szeretünk

A magyarok 73 százaléka - tízből hét felnőtt - az elmúlt tizenkét hónapban nem töltött öt napnál hosszabb időt üdüléssel - állapította meg a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szonda Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis felmérésének tavalyi adatai alapján.
2008. április 3. csütörtök 18:19 - Hírextra
A válaszokból kiderült, hogy a magyarok 68 százaléka nem is tervez az elkövetkező 12 hónapban öt napnál hosszabb üdülést. A lakosságon belül a második legnagyobb csoportot azok alkotják, akik az ország határain belül terveznek üdülést (14 százalék), úti célként 2-2 százalék említette Görögországot és Horvátországot, 1-1 százalék pedig Ausztriát és Olaszországot.

Az 50 éves és annál idősebb korosztályban 77 százalék nem tervez öt napnál hosszabb üdülést. Az ezüstgeneráció 9 százaléka adta azt a választ, hogy belföldön szeretne legalább öt napot pihenéssel tölteni az elkövetkező 12 hónapban. Külföldi célpontok sorában főként Görögországot és Horvátországot említették.

Arra a kérdésre, hogy "hogyan szokta megszervezni utazásait, ha öt napnál hosszabb időre megy el", az emberek 54 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott üdülni - ez az arány az 50 éves és ennél idősebbek körében 67 százalék. A tízből három magyar felnőtt mindig saját, esetleg családi vagy baráti szervezésben utazik - utazási iroda szolgáltatásait egy százalék veszi igénybe, és három százalék nyilatkozott úgy, hogy többnyire utazási iroda szervezésében megy üdülni.

Az aktív pihenés Magyarországon még nem igazán elterjedt. Az adatok tanúsága szerint az üdülők 37 százaléka jellemzően a strandolást és napozást választja, tízből hárman várost néznek.

 Természetjárással és túrázással a felnőttek 17 százaléka pihen öt napnál hosszabb időtartamú üdülései során. A vízi sportoknak (vitorlázás, szörfözés, jet-ski) 6 százalék hódol, kerékpártúrákon négy, vízitúrákon három százalék vesz részt és síelni, vagy snowboardozni is mindössze a 15 évnél idősebb felnőtt lakosság két százaléka szokott. Kedvelt időtöltési forma üdüléskor a múzeum- és színházlátogatás, a barátoknál és rokonoknál töltött idő, és a gyógyfürdőzés is - derül ki a Gfk Hungária közleményéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását