2024. május 16. - Mózes, Botond

Törökország hét-nyolc év múlva csatlakozna az EU-hoz

Törökország hét-nyolc év múlva csatlakozhat az Európai Unióhoz, a törökök most nem foglalkoznak a német és a francia ellenkezéssel - mondta Yasar Yakis, a török parlament európai ügyek bizottságának elnöke kedden Budapesten az MTI-nek.
2008. április 22. kedd 16:55 - Hírextra
A török kormány úgy gondolja, hogy az ország hét-nyolc év múlva csatlakozhat az Európai Unióhoz. A tervek szerint a belépés 2013 után lehetséges. Nem törekszünk arra, hogy a csatlakozást ellenző Németországot és Franciaországot meggyőzzük, egész egyszerűen semmibe vesszük a véleményüket - mondta Yasar Yakis a távirati irodának, azt követően, hogy a magyar és a török parlament EU-bizottsága együttes ülést tartott az Országházban.

A bizottsági elnök szerint, mire Törökország belép az unióba, addigra az európai politikai és diplomáciai környezet teljesen más lesz, mint ma.

Nem akarunk részt venni a jelenlegi zűrzavarban. Ehelyett a horizonton túl szeretnénk tekinteni. Törökországban tovább szeretnénk szélesíteni a jogok körét, jobban működő demokráciát szeretnénk létrehozni, kevesebb korrupcióval. Ha mindezt sikerül elérnünk, akkor irrelevánssá válik, hogy az ország csatlakozik-e az EU-hoz, vagy nem - mondta a török politikus.

Az MTI kérdésére Yasar Yakis kiemelte: az Európai Unióra nem úgy tekintenek, mint egy keresztény klubra, hanem inkább az értékek uniójaként látják a közösséget. Törökország pedig egy olyan állam, amely magáénak tudja ezeket az értékeket - húzta alá.

Eörsi Mátyás, az európai ügyek bizottságának liberális elnöke közölte: miközben az Európai Unió számos országában sok kétely fogalmazódik meg Törökország uniós tagságával kapcsolatban, a magyar parlamentben teljes egység van arról, hogy Törökországnak minél előbb a közösség tagjává kell válnia.

A politikus kiemelte: nagyon szeretné, ha Törökország öt-tíz éven belül az EU tagjává válna.
Ebben a pillanatban Németországban és Franciaország nagyon komoly aggályok fogalmazódnak meg. Amíg a politika nem változik ezekben az országokban, addig a helyzet is változatlan marad - tette hozzá.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár legutóbb január végi, párizsi találkozójukon erősítette meg, hogy ellenzik Törökország teljes jogú belépését az Európai Unióba, ehelyett különleges partneri viszonyt ajánlanak Ankarának.

George Bush amerikai elnök ugyanakkor Törökország EU-tagságát szorgalmazta, szintén januárban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását