2024. április 28. - Valéria

Montenegró 2011-ben csatlakozna az EU-hoz

Montenegró 2011-ben, a magyar elnökség idején csatlakozna az Európai Unióhoz - mondta Milan Rocen montenegrói külügyminiszter pénteken Budapesten. A magyar diplomácia vezetője szerint van még mit tennie a nyugat-balkáni országnak.
2008. április 11. péntek 16:05 - Hírextra
"Bízunk benne, hogy sikerül felvételt nyernünk az Európai Unióba 2011-ben, amikor Magyarország elnököl majd az unióban" - mondta Milan Rocen az MTI kérdésére, miután tárgyalt magyar partnerével, Göncz Kingával.

A montenegrói külügyi vezető beszámolt arról, hogy az EU-val 2007 októberében aláírt stabilizációs és társulási szerződés következő fázisaként a podgoricai kormány csütörtökön fogadta el a nemzeti integrációs stratégiát, ami összefoglalja a következő öt év cselekvési tervét.
A NATO-csatlakozásról szólva Milan Rocen kiemelte: Montenegró a szervezet bukaresti csúcsán megkapta a lehetőséget, hogy intenzívebbé tegye a tárgyalásokat a tagságáról. Montenegró bízik abban, hogy a feltételeknek viszonylag rövid időn belül meg tud felelni.

Göncz Kinga kiemelte: Magyarország nagyra értékeli az utat, amit Podgorica függetlenné válása óta megtett. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyon sok mindent még hátravan. A magyar külügyminiszter szerint Montenegrónak leginkább az igazságügyi és rendészeti területen kell előrelépnie.

Számunkra kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán stabilitása és euroatlanti integrációja. Budapest Podgoricát is segíti ebben - mondta Göncz Kinga.

Milan Rocen hangsúlyozta: Magyarország vezető szerepet játszik a tőkebefektetések területén Montenegróban. A magyar cégek jelen vannak a bankszektorban, a telekommunikációs iparban, a bankszférában, a turizmusban és az infrastrukturális fejlesztésekben is. Mint elhangzott, a nyugat-balkáni ország továbbra is várja a magyar befektetőket.

A találkozót követően a két külügyminisztérium tárcaközi megállapodást írt alá, amely a rendszeres konzultációról, tapasztalatcseréről szól.

Milan Rocen bejelentette: az év végéig megnyílik Budapesten a montenegrói nagykövetség.
Göncz Kinga legutóbb tavaly októberben járt Podgoricában, ahol megnyitotta a szlovén-magyar közös vízumközpontot. A magyar külügyminiszter először 2006. augusztusában látogatott a nyugat-balkáni országba, egy hónappal azt követően, hogy Montenegró kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását