2024. április 28. - Valéria

Bulgáriában a politikusok korán halnak

Aki Bulgáriában elvállal egy fontos vezető állást, az számíthat rá, hogy nem marad sokáig életben. Az Európai Unió mégis tagjai közé fogadta egy éve az országot, holott Brüsszel is elismerte, hogy Bulgáriában súlyos problémát jelent a szervezett bűnözés -
2008. április 10. csütörtök 19:30 - Hírextra
Szinte bármilyen fontos pozíciót betöltő ember céltáblának tekintheti magát Bulgáriában. Lehet író, aki a bolgár maffiáról ír könyvet (Georgi Sztojevet hétfőn lőtték agyon Szófia egyik forgalmas részén), nukleáris erőmű felújítását végző cég vezetője (Borisz Georgijevet vasárnap ölték meg a saját szófiai háza előtt), vagy futballklub elnöke (az elmúlt 13 évben 15 klubelnököt lőttek agyon).

Mit akar tenni az Európai Unió Bulgáriával, amelyet Romániával együtt egy éve vett fel tagjai közé, holott az ország nem hajtotta végre az elvárt igazságügyi reformot, és nem tud leszámolni a szervezett bűnözéssel sem (2001 óta másfél száznál több bandaleszámolás volt az országban).

A helyzet az EU-csatlakozás óta csak romlott. A magas pozíciót betöltőket két részre lehet osztani: azokra, akiknek van kapcsolata a szervezett bűnözéssel, és azokra, akik fellépnek ellene - és emiatt a maffia célpontjává válnak.

Önmagához képest még az EU is keményen bírálja emiatt az országot. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke március végén járt Szófiában, ahol a legmagasabb állami kitüntetést kapta meg, mégsem átallotta megjegyezni: "Őszintén szólva, nem hajtogathatjuk állandóan, hogy határozottabb fellépést várunk (a szervezett bűnözéssel szemben)".

A fogadkozások ellenére azonban Bulgária egyetlen gyanúsítottat sem ítéltek el, és nem helyeztek vád alá korrupció miatt még magas rangú tisztségviselőt.

Mit tehet hát az EU? Mivel Bulgária és Románia már a szervezet tagja, Brüsszel elveszítette legfőbb fegyverét. A Bizottság megszégyenítheti Szófiát - ahogy ezt jelentéseiben meg is próbálta. Brüsszel dönthet úgy, hogy a bolgár bíróságok ítéleteit nem ismeri el - ezzel azonban a várttal ellentmondásos hatást érne el, hiszen azt az intézményrendszert helyezné partvonalon kívülre, amelynek működését a leginkább javítani szeretné.

Így egyelőre nem marad más megoldás, mint reformokat követelni. Ha Bulgária erre nem hajlandó, Barrosónak joga lesz közölni Szófiával, hogy az ország nem alkalmas az EU-tagságra. S bár ki nem tehetik Bulgáriát a szervezetből, az anyagi támogatást megvonhatják tőle - a pénz úgyis túl ritkán kerül oda, ahova szánján.
Forrás: inforadio.hu - The Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását