2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tabajdi: Az EU ne ártson Szerbiának!

Ha az EU segíteni nem tud, legalább ne ártson Szerbiának Az unió nyújtson segítséget a szerb vízumkötelezettség eltörléséhez és a kisebbségi jogok védelméhez.
2008. április 21. hétfő 20:40 - Hírextra
Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EP plenáris ülésén elmondott napirend előtti hozzászólásában hangsúlyozta, egyre több vészjósló előjel figyelhető meg a május 11-i szerb választások közeledtével. Szerbia fennállásának talán legnagyobb tragédiáját élte át, a területének 16%-át kitevő, és történelmi bölcsőjének tartott Koszovó elvesztésével. A Borisz Tadics vezette Demokrata Párt támogatottsága Koszovó függetlenségének kikiáltása óta folyamatosan csökken, miközben egyre valószínűbb, hogy a Tomiszlav Nikolics vezette radikális jobboldal, a demagóg Vojiszlav Kostunicával és a Milosevics pártjával közösen alakíthat kormányt.

Eközben az Európai Unió minden lehetséges hibát elkövet, Javier Solana külpolitikai főmegbízott egyes nyilatkozataival tovább gyengíti a demokratikus erőket és erősíti a szélsőségeseket Szerbiában. Óriási hiba volt most Hágából szabadon bocsátani Haradinaj koszovói gerillavezért, bejelenteni Koszovóval szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, és ismét felemlegetni a Hollandia által korábban megvétózott Stabilitási és Együttműködési Megállapodást.

Tabajdi hangsúlyozta: "Európának végre fel kellene ismernie, hogy Szerbia stabilitása kulcsfontosságú az egész nyugat-balkáni térség egyensúlyának megőrzése szempontjából. Az Európai Uniónak világos, a teljes vízummentességhez vezető menetrenddel, és jelentős gazdasági segélyek folyósításával kellene segítenie Szerbiát, valódi európai perspektívát nyújtva az országnak."

"Magyarország a vajdasági magyar közösség jövőjére tekintettel különösen érdekelt a koszovói és a szerbiai helyzet megfelelő rendezésében. Szerencsésnek mondható, hogy ebben a felfokozott nacionalista hangulatban eddig sikerült elkerülni a jelentősebb kisebbségellenes megmozdulásokat. Ebben a nehéz helyzetben ezért üdvözlöm és támogatom a vajdasági magyarok összefogását és egységes autonómia törekvéseit, melynek támogatására ezúton az Európai Uniót is felszólítom" – zárta felszólalását Tabajdi.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását